Husläkarakut blir privat mottagning
Ett privat vårdföretag tar vid årsskiftet över driften av husläkarakuten i Samariterhemmet.Till skillnad från i dag ska mottagningen också ha drop-in. Närakuten blir valet när din vårdcentral är stängd, eller när det är omöjligt att komma i kontakt med den.
- Mottagningen ska ta emot 4000 fler besök om året, så förhoppningsvis blir det lättare att komma dit, säger landstingsrådet Anna-Karin Klomp, kd.
Vårdföretaget Precare Mälardalen AB vann upphandlingen om driften av Uppsala närakut i konkurrens med sju andra. Deras anbud var 565 kronor per läkarbesök. Enligt Anna-Karin Klomp betalar landstinget omkring 700-800 kronor för ett läkarbesök på den nuvarande husläkarakuten, och mellanskillnaden betyder att landstinget årligen kan ta emot 4000 fler besök.
Från årsskiftet ska patienter kunna åka till närakuten och bli bedömda på plats av en sjuksköterska. Liksom i dag ska man också kunna boka tid genom att ringa sjukvårdsrådgivningen.
Precare Mälardalen AB driver en vårdcentral i Ljusne i Hälsingland sedan 1997, och har tidigare också skött en mottagning för asylsökande i Stockholm.
Uppsala närakut tar över husläkarakutens lokaler i Samariterhemmet, och personalen kommer att erbjudas att flytta över.
I Samariterhemmet är också Flogsta vårdcentral inhyst medan de ordinarie lokalerna renoveras för mögelskador. Vårdcentralen flyttar tillbaka till Flogsta under senvåren 2008, enligt primärvårdsdirektören AnnCharlotte Frank-Lindgren.
Till dess får de som tillhör Flogsta vårdcentral, bland annat många Stenhagenbor, bege sig till Samariterhemmets vårdcentral.
Inför valet i fjol utlovades en vårdcentral i Stenhagen. Först från vänster, och därpå snabbt från höger. Moderaten Erik Weiman blev landstingsstyrelsens ordförande. I dag konstaterar han att han "är vag när det gäller Stenhagen".
- Vi har gett landstingsdirektören ett uppdrag att se över den framtida sjukvårdsstrukturen. Det är inte säkert att det ska vara samma funktion och bemanning på alla vårdcentraler.
Inget slutdatum är satt för utredningen, och Erik Weiman vill inte föregripa den, men han talar löst om att det behövs mer vård i Stenhagen, kanske i form av distriktssköterskor eller läkare i enskild regi.
- Att den delen av stan har en låg andel sjukvård är det många som tycker är uppenbart.
Hur länge stenhagenborna kommer ha sin närmaste vårdcentral en bra bit bort kan han inte säga.
- Nej, inte annat än att den lösningen inte är permanent.
Kommer det att lösas under mandatperioden?
- Det hoppas jag verkligen.
Så det är snarast en förhoppning?
- Sitter man i majoritet kan man tycka att förhoppningar ska kunna förverkligas, men jag tycker det är vanskligt att utlova ett datum när det ska vara färdigt. Vi ska ha ett bra beslutsunderlag innan vi fattar ett beslut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!