Husbonden får inte längre slåss
Ända till 1734 års lag hade den svenske husbonden rätt att slå inte bara barn och tjänstefolk, utan även sin hustru. Man kan alltså med fog säga att det fanns en samhällelig acceptans för hustruagan; kvinnan var omyndig och mannens ägodel. Fördenskull kan man inte påstå att det inte fanns de som ansåg att detta var fel. Och det var förstås inte heller alla män som slog. Så småningom blev agan förbjuden. Vissa fortsätter att slå, men de finner inget stöd hos omgivningen.
Om man jämställer hedersvåldsproblematiken med allt annat kvinnovåld missar man alltså glappet mellan urgamla och nyare värderingar. Hedersmord är i en så kallad hederskultur inte bara accepterat av omgivningen, utan ses som nödvändigt för att mannen inte ska förlora i respekt. De värderingar som vilar på individens okränkbarhet ser dock våld i alla former som förkastligt.
Hedersmord förekommer i alla samhällsklasser, såväl på landsbygden som i storstäder. Hedersproblematiken finns inom alla de tre abrahamitiska religionerna. I exempelvis Syrien uppges hedersmord förekomma bland både druser, muslimer och kristna. Att göra hedersrelaterat våld till en muslimsk eller religiös fråga är därför en grov förenkling. I ett mångkulturellt, delvis kristet och västorienterat land som Libanon sker cirka ett hedersmord i månaden. Ända till 1999 medgav lagen straffrihet för förövaren.
I Pakistan blottar traditionen sina nakna rötter. Kvinnan är en ägodel, en viktig handelsvara. Minsta misstanke om otillåtet sex gör inte bara att mannen förlorar sin heder. Hans vara förlorar sitt saluvärde. I Pakistan sker uppskattningsvis tre hedersmord om dagen - det verkliga antalet är svårt att känna till. För hedersmord råder i stort sett straffrihet.
I Pakistan gäller dock att döda även den inblandade mannen. Men han kan köpa sig fri. Till exempel genom att ge bort någon av familjens kvinnor.
Så även om hedersmord skördar manliga offer är kvinnor de mest utsatta - och förövarna alltid män. I den meningen finns det en patriarkal struktur, som i valda delar lever kvar överallt i världen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!