Hus från 1700-talet kan rivas

Två äldre hus i Odinslund kan komma att rivas. Typisk gårdsbebyggelse som är ovanlig och därför viktigt att bevara, menar Upplandsmuséet.

Hotade. Brygghuset och boningshuset från sent 1700-tal kan komma att rivas för att lämna plats åt en ny byggnad som ska sörja för bostäder till studenter och gästforskare.

Hotade. Brygghuset och boningshuset från sent 1700-tal kan komma att rivas för att lämna plats åt en ny byggnad som ska sörja för bostäder till studenter och gästforskare.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2014-07-10 09:00

Det är stiftelsen Ubbo som ansökt om rivningslov för två hus som tidigare fungerat som konstnären Staffan Östlunds ateljé.

– Vi har gått igenom byggnaderna med länsstyrelsen och de anses inte ha något historiskt värde. Tanken var att Uppsala studentkår skulle ta över lokalerna, men det visade sig vara problem med mögel. Husen skulle också behöva anpassas för funktionshindrade och det hade kostat för mycket, säger Jan Ivar Mattson, ordförande i styrelsen för stiftelsens Ubbos arbetsutskott.

I Uppsala kommuns kulturnämnd har man valt att säga ja till rivningen eftersom man menar att byggnaderna inte går att använda i det skick de är i idag.

– Nu står husen tomma, fastighetsägarna vill riva och bygga nytt. Det är klokt att stiftelsen Ubbo får fullfölja sina planer. Alla gamla hus går kanske inte att använda. Dessutom är de inte helt oförvanskade utan har modifierats under åren, säger kulturnämndens ordförande Eva Edwardsson.

Alla är dock inte positiva till Ubbos rivningsplaner.

– Jag har svarat på många remisser och det här är den som jag starkast vänder mig emot. De här byggnaderna är ett exempel på gårdsbebyggelse som är ovanlig och därför viktig att bevara. Husen är från 1700-talet och början av 1800-talet och ligger mitt i Uppsalas historiska stadskärna. Att säga att de är oförvanskade är ett dåligt argument, Domkyrkan är inte heller original som den ser ut idag, säger Per Lundgren, Upplandsmuséets kulturmiljöchef.

Eftersom husen inte är skyddade av någon kulturminnesmärkning måste kommunens plan- och byggnadsnämnd bevilja rivningslov. Enda alternativet är därför att kommunen griper in och tar på sig ansvaret för byggnaderna.

– De som är kritiska till rivningslovet har inte varit på alerten innan det blivit skarpt läge. Jag kan inte se idag att kommunen kommer ta på sig ansvaret och kostnaderna för de här byggnaderna, säger Liv Hahne ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

Om stiftelsen Ubbo får rivningslovet beviljat har de två år på sig att riva. På platsen vill man bygga ett nytt hus, men planerna för exakt verksamhet är ännu inte helt klara.

– Stiftelsens ändamål är att ordna bostäder till studenter och gästforskare och det är det vi i första hand vill göra. Vi själva vill också att det ska finnas utåtriktad verksamhet, kanske turistinformation eller något liknande som allmänheten kan ha tillträde till på bottenvåningen, säger Jan Ivar Mattson.

Fakta Kan rivas

De omdebatterade husen härstammar från sent 1700-tal och ligger strax nedanför Akademihotellet i sluttningen mot Odinslund. Det ena huset har fungerat som boningshus, det andra som brygghus.

Byggnaderna tillhörde ursprungligen en avgränsad gårdsmiljö med ett större gårdshus. Gårdshuset revs i slutet på 1800-talet, men det gamla vårdträdet finns kvar. Husen ägs av siftelsen Ubbo som förvaltas av Uppsala Akademiförvaltning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!