Den klassiska semlan har de senaste åren fått konkurrens. Landings konditori säljer till exempel wienersemla med chokladlock och Konditori Fågelsången har en vaniljsemla. Originellast är möjligen baileyssemlan, som vinnarna av årets semletest, Konditori Trianon, bakar och säjer sedan några år tillbaka.
– Det var min pappa som fick idén. En impulsgrej som vi testade och behöll. Vi blandar helt enkelt i likören i grädden, säger ägaren Tony Andersen och tillägger att man kanske inte bör köra bil direkt efter man smällt i sig en stor bulle.
På Trianon var det längesen man första gången vek av från ursprungssemla. I dag säljs sju olika semmelvarianter kring Fettisdagen, och en saffranssemla (saffran i brödet) runt advent. Men fortfarande är den vanliga semlan populärast.
– I år är receptet på mandelmassa nytt och det verkar ju tydligen gå hem. Jag är jätteglad att vi vunnit testet, säger Tony Andersen med ett leende.
På Forsa Hembageri började man baka chokladsemla, blåbärssemla och norsk semla (med hallonsylt i stället för mandelmassa) för tre år sedan eftersom folk frågade efter annorlunda smaker.
– Allt har experimenterats fram. Och det är mycket möjligt att det blir fler udda semlor i framtiden, säger konditorn Roger Fredlund.
Men får man verkligen kalla vad som helst för en semla? Enligt Svenska semleakademin, som testat semlor sedan 1983, är en semla en semla, och vill man ta bort vetebrödet, mandelmassan eller grädden får man kalla bakverket något annat.
– Blåbärssemla bör kallas blåbärsbakelse och så vidare. Det är faktiskt bedrövligt att försöka göra pengar på något som i det närmaste redan är fulländat, säger Björn Clarin från Semleakademin.
Hur ska en riktig semla vara då?
– Råvarorna måste vara förstklassiga. Fusk i form av ersättningsmedel får inte användas. Locket kan antingen vara runt eller trekantigt och degen ska vara gjord på finaste vetemjöl och vara lagom fluffig och saftig.
Men några gränser får man enligt Semleakademin tänja på.
– Semlor är så gott att man får äta dem innan Fettisdagen. Men det är ett helgerån att lansera semlan redan vid advent. Först efter trettonhelgen får man börja, säger Björn Clarin.