Uppsalaborna drar 4 000 linor kokain – på en vecka

Hur mycket knarkas det egentligen i Uppsala? UNT och SVT Uppsala lät drogtesta avloppsvattnet under en vecka i maj – en vecka då Uppsalaborna drog nästan 4 000 linor kokain och tog över 15 000 doser amfetamin.

Oscar Götlind, instrumenttekniker på Uppsala Vatten och Avfall, tar fram prover från det inkommande avloppsvattnet. Han ser till att fördelningen i vattenproverna stämmer med hur mycket vatten som inkommit från det södra och det norra inloppet till Kungsängsverket.

Oscar Götlind, instrumenttekniker på Uppsala Vatten och Avfall, tar fram prover från det inkommande avloppsvattnet. Han ser till att fördelningen i vattenproverna stämmer med hur mycket vatten som inkommit från det södra och det norra inloppet till Kungsängsverket.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2021-06-23 05:30

Att leta narkotika i avloppsvattnet kan låta udda men är i många städer en viktig pusselbit för att följa drogvanorna i befolkningen. Drogrester utsöndras nämligen i urinen och spolas vidare till reningsverken. Genom att analysera droghalterna i det inkommande avloppsvattnet går det att kartlägga vilka – och hur mycket – narkotika som konsumeras i ett visst område.

undefined
Oscar Götlind på Uppsala Vatten och Avfall.

Under en veckas tid, 21-27 maj, lät UNT därför Uppsala Vatten ta prover på Kungsängsverket, dit omkring 200 000 Uppsalabors avloppsvatten spolas. Proverna analyserades sedan vid Institutionen för vatten och miljö på SLU enligt de metoder som används av EMCDDA (Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk).

undefined
Oscar Götlind på Uppsala Vatten.

Resultatet?

Från den aktuella veckan hittades spår efter cirka 3 880 linor kokain, 15 700 doser amfetamin, 610 doser MDMA (ecstasy) och 170 doser metamfetamin. Bara för kokainet och amfetaminet uppgår värdet till närmare en halv miljon kronor.

– Vi analyserar drogrester i Uppsalas avloppsvatten regelbundet i ett europeiskt projekt sedan 2019. I den här mätningen syns bland annat att det har skett en tydlig ökning av amfetamin. Nu uppmättes nästan dubbelt så mycket amfetamin jämfört med 2019, säger Foon Yin Lai, docent och biträdande universitetslektor på SLU.

Att just amfetamin förekommer i vissa läkemedel för att behandla ADHD kan påverka de siffrorna något.

undefined
Sedan 2019 deltar Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och docenten Foon Yin Lai i ett europeiskt projekt som analyserar droganvändningen i Europa genom analyser av avloppsvattnet.

– Men det ADHD-läkemedel som huvudsakligen används i Sverige innehåller inte amfetamin. Samtidigt kan vi inte helt utesluta att en liten del kommer därifrån, eftersom det finns alternativ som resulterar i amfetamin i urinen, säger hon.

Samtidigt som amfetaminet har ökat syns en motsatt trend för både kokain och ecstasy det senaste året.

– Framförallt när det gäller ecstasy, som är känt som en "partydrog", syns en tydlig skillnad jämfört med i fjol. Konsumtionen har halverats det här året, säger Foon Yin Lai.

undefined
Avloppsvattnet har analyserats med samma metoder som används av EU-organet EMCDDA. Resultaten går därför att jämföra med hur narkotikaanvändningen ser ut i andra europeiska städer. På bilden Foon Yin Lai på SLU.

– I analysen hittades även rester från andra droger, som cannabis, ketamin och mephedrone. Men för exempelvis cannabis har vi inte kunnat se hur stora mängderna är, då krävs ytterligare analysarbete.

Det går också att följa hur mönstret i droganvändningen förändrades under veckan. Medan användandet av kokain och MDMA närapå fördubblades under helgen, var halterna av amfetamin i avloppet ungefär lika höga hela veckan.

undefined
Foon Yin Lai, docent vid SLU, plockar fram vattenproverna som ska analyseras.

Mest förvånad blev dock Foon Yin Lai över användningen av metamfetamin, som både ökat jämfört med i fjol och där bruket var som störst under veckodagar. Men hon är försiktig med att dra några slutsatser kring vad det betyder. Avloppsvattnet kan visserligen visa hur mycket narkotika som använts under en viss period, men säger inget om hur många individer som finns bakom siffrorna.

Att de uppmätta halterna av metamfetamin ökat sedan i fjol kan exempelvis betyda att det är fler som tar drogen eller att de som gör det använder mer av drogen än tidigare. Ett tredje alternativ är att renheten i narkotikan har förändrats.

undefined
För att få tillförlitliga data att analysera har Oscar Götlind tagit prover från båda inloppen till Kungsängsverket under en veckas tid. Droghalterna i proverna analyserades därefter på SLU.

– De här mätningarna är väldigt tillförlitliga, men ska också ses som en pusselbit av flera när det kommer till att kartlägga droganvändning. För att förklara användningen av metamfetamin skulle vi behöva komplettera med andra metoder, exempelvis enkäter.

Granskningen Nätdrogen kristall är ett samarbete mellan UNT och SVT Uppsala

Så gjordes testet

24-timmars prover togs under sju dagar vid båda inloppen på Kungsängsverket i Uppsala.

De analyserades sedan vid SLU enligt de metoder som används av EMCDDA, EU:s kontrollorgan av narkotika och narkotikamissbruk.

Doserna är räknade utifrån EMCDDA:s standardmått. För kokain och MDMA är det 100 milligram, för amfetamin och metamfetamin 50 milligram.

Gatupriset för kokain (900 kr/gram) och amfetamin (200 kr/gram) är hämtat från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning senaste rapport.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!