Hur mycket får man missköta sitt hus?

Var går gränsen för vad en husägare får göra? Får man måla huset randigt? Och måste man stänga av gräsklipparen om grannen stör sig? Villaägarnas jurist Terese Wallinder reder ut begreppen.

Foto:

Uppsala2018-09-23 08:00

Grannfejder blossar upp då och då i kvarteren. Den vanligaste konflikten som hamnar hos intresseorganisationen Villaägarna rör frågor om växtlighet, enligt juristen Terese Wallinder.

–  Det kan handla om att grannens häck vuxit sig hög och skuggar den egna tomten eller att trädgrenar hänger in från granntomten.

En fastighetsägare får i vissa fall ta bort rötter och grenar som tränger in från grannens trädgård. Men grannen ska först ges en chans att ordna saken på egen hand.

Om man tycker att granntomten är allmänt förbuskad men då växtligheten inte trängt in på den egna trädgården måste det dock gå ganska långt innan det kan bli frågan om tvingande åtgärder.

Ett annat läge uppstår om trädgården förvandlats till skrotupplag.

– Då finns förutsättningar för byggnadsnämnden att agera, uppger Terese Wallinder.

I plan- och bygglagen står att byggnader ska hållas i vårdat skick och att underhållet ska anpassas till omgivningens karaktär.

Den som vill göra en större förändring på sitt hus måste ta hänsyn till dess egenart och tillvarata de historiska och konstnärliga värdena.

Åtgärder som avsevärt påverkar byggnadens yttre utseende kan kräva bygglov från kommunen. Det kan gälla till exempel om man helt vill byta färg på huset och inte bara ändra någon nyans. Det kan vara så att kommunen bestämt att ett visst område ska hålla en särskild färgskala.

Även för att byta fasadbeklädnad, säg från puts till trä, kan det behövas bygglov.

Det finns mycket som kan störa de kringboende och enligt miljöbalken ska man visa "skälig hänsyn". Man får i allmänhet röka på den egna tomten men hundar får inte skälla obegränsat och vedeldning kan begränsas av myndigheterna. Var gränsen går varierar naturligtvis från fall till fall.

Terese Wallinder berättar om ett rättsfall där en person placerade sin gräsklippare nära grannens tomt och lät den stå kvar.

– Personen dömdes för ofredande. Är syftet att störa är det inte tillåtet att göra så här, men i annat fall kan det vara svårt att stoppa buller från grannens gräsklippare.

Vad ska man då göra om man tycker att de närboende inte beter sig som de borde?

– Börja med att prata med grannarna på ett trevligt sätt, råder Terese Wallinder.

– Om det inte hjälper kan man gå vidare till kommunens miljö- eller byggnadsnämnd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!