Hur lyckades vi i dag, tisdag?

50-50-veckan pågår på UNT. Varje dag under kommenterar UNT:s genusgrupp dagens tidning. Maria Ripenberg har tittat på tisdagstidningen med genusglasögonen på.

Maria Ripenberg

Maria Ripenberg

Foto:

Uppsala2009-05-12 10:11
UNT:s sportchef Susanna Lans efterlyser för andra gången i sin krönika på sidan B8 i UNT i dag kvinnors åsikter om sportsidorna. Hon vill veta vad kvinnor vill läsa om på Sporten, eftersom sportsidorna oftast har en manlig övervikt. Passa på att svara henne: mejla till susanna.lans@unt.se eller diskutera på unt.se/sport.

Artikeln Hudförändringar under luppen på sid A11 i UNT visar en bild där en manlig läkare undersöker en kvinnlig patient. Det ser ut som en typisk kliché med den aktive mannen och den passiva kvinnan. Men av texten framgår i alla fall att den manliga läkarens chef, överläkaren, är en kvinna.

Både män och kvinnor ska ha för- och efternamn. Desto mer olyckligt att Storbritanniens premiärminister Gordon Brown inte fick något namn alls i bildtexten där han citeras på sidan A19. Det fick dock, tack och lov, den iranska journalisten Roxana Saberi på samma sida. Det är över huvud taget ovanligt med kvinnor på världensidorna, utom när de skildras som offer för krig och katastrofer. Men det är tyvärr mycket svårt att påverka. De "agerande" kvinnor som finns måste lyftas fram.

Att UNT:s tecknare Maria Westholm väljer att använda ett flickhuvud när hon illustrerar tonårshjärnans mognad på sidan B6 är bra. Nästan alltid när man ska illustrera grafiskt blir det en "gubbe". När uppslagsböckerna och vetenskapstidningarna illustrerar människans utveckling från apstadiet är det alltid en manskropp som träder fram efter schimpansstadiet. Herr Gårman är en man. Krockdockor görs efter manskroppar. Jag upptäckte till och med till mitt förtret att min cykelhållare till bilen har tillverkats för att passa enbart herrcyklar! Den manliga normen förefaller kompakt, och vi måste vara medvetna om det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om