Hur har du det chefen?

De finns överallt, mitt ibland oss, men vad vet vi egentligen om hur de har det UNT haffade tre Uppsalachefer som här berättar hur det egentligen är att vara chef.

Kaija Carlsson

Kaija Carlsson

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2011-04-18 13:12


VISIONÄREN

Namn: Anna Beskow
Ålder: 38 år
Titel: chef för Uppsala Biobank
Yrke: Biobankare
Yrkesbakgrund: Forskare, molekylärbiolog

Anna Beskow på Uppsala Biobank blev inte chef för att bli chef, utan för att uppnå mål – och hon hade insett att då hamnar man till slut i en ledarroll:
– Jag brinner ju för det här som vi gör, så jag försöker förmedla att det är jätteviktigt och jätteroligt och att det varje medarbetare gör är en jätteviktigt pusselbit i detta.
Hennes svar på frågan, vilken som är chefens viktigaste uppgift, är således:
– Att engagera medarbetarna! Det blir ju ingenting utan dem. Så det är prio ett.
Även chefen för Uppsala biobank, som ansvarar för alla biobanksprover i länet, gör det gamla vanliga chefandet: mycket möten, kommunikation, krattande av manegen för att resultatet ska bli som hon vill.
Hur är det att vara chef?
– Jätteroligt och jättejobbigt! Att leda grupper faller sig rätt naturligt, tycker jag. Jag hade varit projektledare även tidigare. Men att verkligen bli chef, ha ansvar för anställda, löne- och utvecklingssamtal, koll på semestrar, att folk inte jobbar för mycket, ja, allt administrativt – det är något helt annat och faller sig inte naturligt.
Som chef är hon ”inte auktoritär i alla fall”:
– Inte rädd för att ta beslut heller, men jag ser det som att vi arbetar i ett team och att jag kan vara inspiratör för att vi ska nå målen.
Innan hon själv satte sig på chefsstolen trodde hon nog att det var lite mer glamoröst. En vanlig missuppfattning, tror hon:
– Jag har insett att många gärna vill ha en chef, för att ha någon att skylla på om något går fel. Många kan nog tänka sig det glamorösa i chefsskapet, men inte lika många vill ha ansvaret som kommer med ledarrollen.
– Det är ganska personligt utmanande, att vara chef. Det kräver att man ska vara lite modig, utmana sig själv, försöka se på sig själv på olika sätt. Tydlighet, till exempel, är ju verkligen en konst. Visst kan det tränas, men det är fråga om villighet.





DIPLOMATEN

Namn: Sara Karlsson Klingberg
Ålder: 40 till hösten
Titel: Chef för Cajsas take away, en del av Cajsas kök
Yrke: Kostekonom
Yrkesbakgrund: Lärarvikarie, föreståndare på barnkoloni, restaurangchef på kursgård – bland annat

Sara K Klingberg är chef för Cajsa´s Take Away , ett av benen i Cajsa’s kök. Hon ansvarar över personal, servicen och produkterna. Lite marknadsföring, ekonomi, försäljningsdrivande åtgärder, ja, kompotten är på vanligt chefsvis blandat.
– Jag tror att det viktigaste som chef är att kunna se många olika delar, fungera som länk mellan dem, ha översiktssyn på det som händer för att kunna guida, coacha och hitta lösningar. Det är viktigt att hitta sin personlighet i arbetsrollen.
För chefen handlar mycket om att ställa många frågor, menar hon, för att de man jobbar med själva ska få vara med i processen och hitta lösningar. Själv har hon, som mellanchef, olika roller i olika situationer:
– Så man är ju en liten diplomat. Å andra sidan är det lätt hänt att man lindar in saker lite för mycket, om man, som jag och säkert många andra kvinnor, har uppfostrats till att vara snäll och alla till lags. Men man kan öva på det.
Ja, Sara K Klingberg har upptäckt att man förvånansvärt ofta får raka svar om man bara ställer raka frågor. Många har till och med en önskan om att få prata ur sig.
– Jag som chef ska se till företagets och de som jobbars bästa. Men jag ska inte bli terapeut eller ta hand om anställdas personliga problem. Man får ställa sig frågan ”är detta arbetsrelaterat eller inte?”. Ofta vet man svaret, om man bara ställer sig frågan. Man ska nog ge sig själv raka frågor, också.





LYSSNAREN

Namn: Fabian Arnheim Olofsson
Ålder: 32 år
Titel: Indendent och administrativ chef på Uppsala Auktionskammare
Yrke: Värderingsman för konst och antikviteter
Yrkesbakgrund: Har jobbat på ett tiotal muséer under studietiden

Fabian Arnheim Olofsson på Uppsala Auktionskammare påstår att han egentligen närmast råkar vara chef:
– Det här är ju en väldigt platt och liten organisation. Alla är på något sätt inblandade i föremålsbiten, men har också andra uppgifter och mina råkar vara personal och ekonomi.
Han medger sedan att det inte är helt slumpmässigt vem i gruppen om 14 anställda som faktiskt fått rollen som administrativ chef.
– Den främsta anledningen till att ägare och vd vill att jag ska göra det jag gör, är nog att jag är drivande. Jag har inga problem att ta initiativ. Alla har vi idéer, men det måste organiseras så att något faktiskt blir gjort.
Hur är du som chef?
– Lyssnande och initiativrik. Så långt som möjligt ska man lita på medarbetarna, delegera uppgifter och inte lägga sig i i onödan. Men om något inte fungerar som det ska, har jag inga problem med att ta itu med det. Där är jag kanske lite mer hårdhudad än svenskar i gemen. Jag är pragmatisk som person.
Fabian Arnheim Olofsson är 32 år och flera av hans kollegor ännu yngre. Han tror att det präglar synen på chef och anställd, där bra dialog och decentraliserade beslut betonas.
– Det är väl kanske också utmärkande för det svenska ledarskapet. När jag har jobbat i England och Frankrike har det bara varit att inrätta sig i hierarkin.
Han anser att en chefs viktigaste uppgift är att hålla samman gruppen. Han ska se till att Uppsala Auktionskammare är en bra arbetsgivare där folk trivs.
– Jag tycker att det är ett jättekul jobb. Mycket hänger nog på att man har roliga arbetsuppgifter och trevliga kollegor, oavsett om man är chef eller inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om