Hur du äter säger vem du är

36 minuters lunch är snittiden i Sverige. Men våra lunchvanor skiljer sig åt. Är du hobbykocken, tidsjägaren eller storätaren?

Marie Bornmarker, Staffan Wahlnäs och Peter Fäldt och Mikael Ståhl tillhör varsina lunchtyper.

Marie Bornmarker, Staffan Wahlnäs och Peter Fäldt och Mikael Ståhl tillhör varsina lunchtyper.

Foto: Kattis Strömgren

Uppsala2009-03-16 08:00
UNT skrev tidigare om tidsknappa skolluncher - men hur ser lunchrasterna ut för vuxna yrkesarbetare? Faktum är att våra vanor skiljer sig en hel del åt beroende på kön, ålder och jobb. Går du ut med kollegerna och äter en rejäl portion fläsk med potatis och löksås på lunchrestaurangen? Då är du antagligen en man i 40-årsåldern med stabil inkomst. Du har ett stort antal högskolepoäng i ryggen och tillbringar hellre din lediga tid framför tv:n än på gymmet.

Om du däremot struntar i att äta lunch, eller i bästa fall slänger i dig en hamburgare från närmaste korvmoj är du troligen en man i 30-årsåldern som tränar mindre än en gång i veckan, saknar högskoleutbildning och hoppar över frukost.
Tar du med lunchlåda med gårdagens rester - nyttig mat så klart - och grönsaker? Det innebär förmodligen att du är en kvinna i 40-årsåldern med stort matintresse som undviker snabbmat och försöker träna så ofta du hinner.

Karaktärerna storätaren, tidsjägaren och hobbykocken är baserade på en undersökning som Synovate gjort på uppdrag av Lunchfrämjandet. Den genomgående trenden i undersökningarna är tydlig: kvinnor har hälsosammare lunchvanor än män.
- Män äter mer fet mat och tränar mindre oavsett ålder och utbildning. Kvinnor äter både nyttigare mat till lunch och tränar mer, säger projektledaren Jan Borg.
Hoppar kvinnor över lunchen eller äter snabbmat, kompenserar de i högre grad än män med en nyttig middag.
I snitt tar vi en lunchrast på 36 minuter. Men även här syns en skillnad mellan kvinnor och män.
- Kvinnor tar kortare lunchpaus. Att kvinnor jobbar mer deltid kan vara en orsak. De verkar också prioritera att gå hem tidigare och kortar därför lunchen, säger Jan Borg.

Margaretha Nydahl är docent och universitetslektor vid institutionen för kostvetenskap vid Uppsala universitet. Hon tycker att det viktigaste är att lunchen blir ett avbrott från arbetet. Dessutom ska måltiden vara näringsrik, både frukt- och grönsaker bör till exempel finnas på tallriken.
- Sitter man kvar och äter en smörgås vid datorn leder det lätt till ökad stress. Och om man hoppar över lunchen helt och hållet går blodsockernivån ned och man blir trött. Med det höga tempo inom arbetslivet som råder i dag behövs verkligen ett avbrott och den extra energin som lunchen ger.

Lena Björck, nutritionist på Livsmedelsverket, håller med om att frukt och grönsaker är viktigt. Hennes bästa råd är att hitta sin egen lunchrytm och försöka äta lunchen ungefär samma tid varje dag.
- Det mår kroppen bra av i det långa loppet. Självklart kan man slarva, men gör man det ofta kan det få konsekvenser för hälsan.




TRE LUNCHTYPER



Hobbykocken
Marie Bornmarker, 59 år, Uppsala.
Jobbar som: uppdragssekreterare på kulturförvaltningen.
Dagens lunch: hemlagad köttfärspaj, sallad och morötter.

- Jag tar alltid med matlåda med mat jag lagat själv, då vet jag vad jag får i mig. Jag försöker laga nyttig mat och brukar också ta med grönsaker och frukt. Jag tar lunch vid 11.20-11.30 eftersom jag börjar arbeta vid halv åtta eller lite tidigare. När jag har ätit tar jag 10 minuters cykeltur eller promenad längs Fyrisån för att skingra tankarna och få lite luft. Totalt brukar det bli ungefär en halvtimmes lunch. Jag är nog ganska mån om min hälsa och tränar flera gånger i veckan.

Storätarna
Staffan Wahlnäs, 58 år, Östhammar och Peter Fäldt, 57 år, Öregrund.
Arbetar som: revisorer.
Dagens lunch: pasta med räksås, bröd och sallad på restaurang Carl-Philip.
- Vi går ut och äter varje dag. Matlåda tar vi aldrig med. Man vill lämna kontoret en stund. Vi brukar gå till olika lunchrestauranger, det beror på vad man känner för. Det som saknas i Uppsala är ett ställe med riktig husmanskost. Innan Kungsgrillen stängde gick vi ofta dit. Det brukar bli ungefär en timmes lunch. Lunchen är väldigt viktig för välmåendet under dagen. Vi märker stora skillnader i lunchvanor på vårt jobb. Kvinnor och de yngre assistenterna tar i betydligt högre grad med matlåda och sitter kvar på jobbet och äter än vad vi gör.

Tidsjägaren
Mikael Ståhl, 39 år, Uppsala.
Jobbar som: fönsterputsare.
Dagens lunch: en korv med bröd i en korvkiosk på Drottninggatan.

- Jag slarvar. Som fönsterputsare hinner man knappt äta lunch. Det är full fart hela tiden. Jag äter när jag hinner - om jag hinner. 20 minuter är maxtiden jag brukar ha på mig, ibland hinner jag inte äta alls. Och ibland blir det bara kaffe. Men oftast blir det en korv eller en macka. Det känns inte så bra att jag äter så dålig mat. Jag brukar bli rätt hungrig vid två tre på eftermiddagen. Jobbar jag 10- eller 12-timmars pass, som jag gör ibland, är jag helt slut de sista timmarna.
Fakta: Lunchvanor

Genomsnittslunchen för män är 38 minuter, för kvinnor 35 minuter. De som åker hem och äter mat tar längst lunchrast

Var tredje äter medhavd mat i lunchrummet 3-5 dagar/vecka

Näst vanligast är att äta i personalrestaurangen

Egenföretagare och personer utan högskoleutbildning äter oftare lunch på kaféer eller snabbmatsställen

Det är främst 20-30-åringar som hoppar över lunchen

Källa: Lunchfrämjandet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om