Hur danskt är Danmark?

Frågan, om hur danskt uppländska Danmark är, faller sig naturlig efter att damlaget numera sponsras av det danska kulturrådet. UNT åkte till den uppländska orten för att reda ut saken.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2007-05-05 19:00
Heléne Lyngå går en rask promenad längs bilvägen vid Danmarks kyrka. Hon har bott i Danmark i nästan tjugo år men särskilt dansk känner hon sig inte. Ändå finns det en koppling. Hennes efternamn är nämligen det samma som namnet på en dansk ort.
- Det var min far som tog det namnet. Men han visste inte att det var en by i Danmark. Men jag har ju hamnat helt rätt eftersom jag bor i Danmark, säger Heléne Lyngå.

Men i den danska byn Lyngå har hon aldrig varit och landet Danmark har hon mest passerat igenom. Däremot brukar folk utanför Uppland bli imponerade när hon berättar var hon bor.
- Oj, vad långt du pendlar brukar de säga. Då får man ju förklara för dem vad det handlar om.
Danmarks IF:s damlag sponsras numera av det danska kulturrådet, just av den anledningen att laget heter som landet. Och fotbollslaget är inte det enda danska inslaget i byn. Vid en villa nära skolan vajar den danska flaggan stolt i vinden.

Inne på gården sitter Kirsti Hirvisalo-Elfström och Dick Elfström och dricker kaffe i solen. Dansk är ingen av dem men flaggan sitter där ändå.
- Vi har haft den uppe i flera år. Det är ju självklart när vi bor i Danmark, säger Dick Elfström.
Enda gången flaggan åkt ned var när deras dotter spelade i fotbollslaget och de hejade på med hjälp av den rödvita Dannebrogen.
Paret gillar vårt danska grannland och har semestrat där flera gånger. Men även om danskarna har rykte om sig att vara ett gemytligt folk tycker de båda att det ändå är bättre i den uppländska namnen.
- Det är rätt gemytligt här. Mycket trevligt folk och underbara grannar, säger Kirsti Hirvisalo-Elfström.

Torbjörn Wennberg är Danmarksbo sedan sex år tillbaka. Det är en idyll men ändå nära till storstaden som han och hans familj trivs i. Landet Danmark har han inte så mycket gemensamt med även om det finns vissa fördelar med grannlandet.
- Ölet kan man ju dricka. Det är gott. Annars är det väl inget särskilt, säger Torbjörn Wennberg.
Namnet Danmark då? Varför heter orten som den gör? Vi får höra att det finns olika teorier. En säger att det en gång i tiden stått ett slag i närheten där den danska armén förlorade. Men det är nog bara en myt berättar prästen i byn Tomas Andermar.
- Det har hetat "dankmark" där dank betyder sank och mark är beteckningen för by i skogskanten. Slätten här har varit sankmark ända in på 1900-talet. Så något slag har det nog inte varit, säger Tomas Andermar.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om