Det visar forskare vid bland annat Uppsala universitet i en ny studie, som publiceras i vetenskapstidskriften Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
– När vi betänker att sömnbrist är ett ökande problem i det moderna samhället visar våra resultat att dåliga sömnvanor kan påverka människors risk att bli överviktiga på lång sikt, säger forskaren Christian Benedict vid Institutionen för neurovetenskap, Uppsala universitet.
Studien omfattar 12 unga normalviktiga män som vis två tillfällen fick hjärnorna undersökta på morgonen med så kallad funktionell magnetröntgen samtidigt som de fick titta på bilder av olika livsmedel. Ena gången hade de sovit sju timmar, andra gången varit vakna hela natten.
Det fanns påtagliga skillnader mellan magnetkamerabilderna som togs efter en natts normal sömn och bilderna som togs efter total sömnbrist. Efter sömnbristen var aktiviteten betydligt högre i ett område av hjärnan som är inblandat i människors vilja att äta.
Hungrigare av sömnbrist
Den del av hjärnan som bidrar till människans aptitkänsla aktiveras lättare efter en sömnlös natt är efter en natt med normal sömn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!