Efter flera års förhandling har Sigtuna kommun och Statens fastighetsverk kommit överens om en markaffär.
– Vi väntar på att få tillbaka avtalet undertecknat. Sen kan vi trycka på knappen, säger Anna-Karin Bergvall, chef på stadsbyggnadskontoret.
Bostäderna ska byggas väster om järnvägsstationen. Totalt rör det sig om cirka 100 hektar på vänster och höger sida av Slottsvägen.
Närmast stationen ska högre lägenhetshus byggas. Längre bort från spåren planeras lägre hus. Det blir en variation mellan flerbostadshus och radhus.
– Finns det någonstans där ortsborna uttrycker önskemål om fler bostäder så är det i Rosersberg. Man vill ha bostäder åt äldre som i dag har villa men behöver bättre tillgänglighet och vill bo kvar i Rosersberg. Men även bostäder så att ungdomarna kan bo kvar, säger Anna-Karin Bergvall.
När staten skrivit på avtalet ska ett beslut fattas i kommunfullmäktige. Kommunens förhoppning är att det kan ske redan i år.
Men några skisser eller detaljplaner för området har inte tagits fram. Därför tror Anna-Karin Bergvall att det dröjer ytterligare två år innan man kan börja bygga husen.
2014 räknar man med att spadtaget för de första 100 första bostäderna kan sättas i marken.
Att markaffären dragit ut på tiden beror på flera faktorer. Bland annat har Riksantikvarieämbetet, den myndighet som värnar om kulturarvet, önskat att marken förblir orörd.
– I grund och botten vill Riksantikvarieämbetet inte ha någon förändring på markinnehavet som tillhör Rosersbergs kungsgård, säger Anna-Karin Bergvall.
Nu ser det dock ut som att Riksantikvarieämbetet och Sigtuna kommun lyckats bli eniga. Men vad marken kommer att kosta vill inte Anna-Karin Bergvall gå in på ännu.
Även Swedavia och länsstyrelsen, som tidigare sett problem med buller från flyget, har godkänt affären.