Hundratals i kö till neurologen
Hundratals personer står i kö för att komma till neurologen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Neurologerna är underbemannade, jobbar extra och är nedringda av patienterna. Den senaste personalenkäten visar på stor arbetsrelaterad utmattning.
Enligt vårdgarantin ska patienterna få komma till en specialist för bedömning inom tre månader. Vid kliniken jobbar man hårt för att klara vårdgarantin, men det räcker inte. Remisser prioriteras. Andra kan få vänta ett halvår eller mer, några väljer vård i annat landsting enligt vårdgarantin.
När det gäller neurologiska sjukdomar är det aldrig bra att vänta.
- Vid exempelvis MS sönderfaller nervcellerna tidigt. Därför är det viktigt att få behandling i tid, säger Hans Naver.
Enligt Hans Naver är svensk neurologi en av de sämst utbyggda i hela Europa. Många som drabbas av neurologisk sjukdom får inte en chans att träffa tillräckligt kompetenta läkare eller får del av de senaste årens förbättrade behandlingar.
- Tidigare tog det lång tid att ställa diagnos och någon behandling fanns inte. För MS kunde det ta flera år att ställa en diagnos, i dag handlar det om någon månad. Dessutom har vi behandlingar som bromsar sjukdomsutvecklingen vilket minskar lidandet för patienterna, berättar Hans Naver.
Akademiska sjukhuset har 14 neurologer. Räknat per invånare har Sverige hälften så många neurospecialister som våra nordiska grannländer.
Akademiska sjukhusets ansvar för sjukvårdsregionen innebär att neurologerna vid Akademiska åkt ut som konsultläkare i regionen, men detta har upphört efter att arbetssituationen i Uppsala blivit allt svårare.
Jämfört med satsningar på hjärtsjukdomar har resurserna för de neurologiska sjukdomarna inte ökat trots en kraftig kunskapsutveckling.
Vem bär ansvaret?
- Som verksamhetschef är jag en av dem som har ansvaret. Vi har försökt rekrytera neurologer, men det är brist i hela landet. Vad vi kan göra är att utbilda läkare, men tyvärr ingår inte särskilt mycket om neurologiska sjukdomar i utbildningen.
I ett brev till en rad patientföreningar efterlyser han medlemmarnas synpunkter på neurovården.
- Vi vill gärna få en bild av vad patienterna anser om vården, säger Hans Naver.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!