En kartläggning som polisen har gjort visar att det är 1 260 personer som ingår i kriminella nätverk i regionen och av dessa är 571 verksamma i Uppsala.
Några av dem är delaktiga i de pågående konflikterna som skakat Uppsala.
– Ett 20-tal aktörer är häktade i pågående konflikt, säger Jale Poljarevius, underrättelsechef region Mitt.
Bekymret och komplexiteten för polisen består i att flera av de skyttar som kommer till Uppsala och genomför brotten inte kommer från regionen och de blir därför svåra för polisen att identifiera.
Det som försvårar polisens arbete ytterligare är att man inte kan utesluta att våldsdåden arrangeras från andra orter än regionen.
– Det kanske orkestreras från andra orter i Sverige. Det kan inte heller uteslutas att det orkestreras från andra städer i övriga Europa eller världen, berättar Jale Poljarevius.
Ytterligare en komplex faktor är att våldet inte enbart riktas mot gängmedlemmar, som det traditionellt brukar göra. Dåden riktas även mot personer som inte över huvud taget har något att göra med själva konflikten.
– Det enda som krävs är att man kanske har någon gemensam dna-sammansättning, att man är släkt med en gängkriminell.
Detta innebär att väldigt stora volymer individer är i behov av skydd i Uppsala just nu. En utmaning som är svår för polisen att hantera.
– Jag kan inte delge en exakt siffra, men vi pratar om flera hundra adresser som eventuellt står under hot. För att vi geografiskt ska kunna finnas på plats vid varje enskild adress hade vi behövt tiotusentals poliser. Poliser jobbar i par och det innebär cirka sex till sju poliser vid varje adress.
Jale Poljarevius betonar att dessa resurser inte finns och att polisen inte kan möta det behovet utan att riskera att andra områden får lida.
– Vi måste finnas tillgängliga för alla typer av brott, inte minst våld i nära relationer. Vi kan inte tumma på säkerheten inom dessa områden.
Kan polisen uppfylla varje individs skyddsbehov just nu?
– Vi gör så gott vi kan med det vi har, säger Poljarevius.