Hundratal kineser firade Mitt i höst-festivalen

I helgen firade ett hundratal kineser i Uppsala den traditionella Mitt i höst-festivalen. Festivalen räknas som den viktigaste efter det klassiska kinesiska nyårsfirandet. I Sverkerskolans matsal samlades deltagarna för att festa på speciella rätter som exempelvis månkaka.

Uppsala2004-09-27 00:00
Den 28 september är det Mitt i höst-festival enligt gammal kinesisk tradition. Men enligt det kinesiska kalenderåret är det bara 15 augusti. Det mest mystiska med denna helg är att det alltid är fullmåne och det sägs att månen är speciellt stor den här natten. Det är nu som det kinesiska folket samlar in och firar höstens skörd.

Fanns tusen år före Kristus
Mitt i höst-festivalen nämns första gången i en bok som skrevs tusen år före Kristus. Men det var först under Tangdynastin, 617 år efter Kristus som traditionen blev till fest. Sedan dess har det vid den här tiden festats bland kineser världen över. Så även i Uppsala.
- Vid sidan av en mängd traditioner som lekar för barnen, dikter om månen, familj och vemod ingår också speciella maträtter i festen. Månkakan är en av dem. Den fanns redan före Kristus när kejsaren firade sol och måne. Så småningom blev det en tradition att betrakta månen och äta månkakor, berättar Wuming Zhang.

Kinesisk mat
Det finns hundratals olika typer av månkaka beroende på var i världen den tillagas. Oftast ingår vetemjöl, ankägg, röda bönor, socker, olja och ägg.
I samband med helgens festival återbildades den kinesiska student- och forskarföreningen i Uppsala. Föreningen har omkring 140 medlemmar.
- Föreningen tar hand om nyanlända kinesiska studenter och forskare. Vi lagar också svensk och kinesisk mat, arrangerar filmkvällar, sportaktiviteter och deltar i olika svenska arrangemang som exempelvis Kulturnatten, berättar Wuming Zhang som valdes till föreningens vice ordförande.
Till ordförande utsågs Xychong Yu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!