Som alltid vid den här tiden på året är efterfrågan stor på nyårsraketer. Samtidigt avstår somliga helt, däribland många hundägare. I år erbjuder därför vissa försäljare fyrverkerier som ska låta mindre.
– Det är många som har frågat efter sådant här. Både med tanke på hund och små barn, säger Daniel Ghazi, som säljer fyrverkerier ute i Boländerna.
Enligt Lotta Bjerketorp, specialist och veterinär vid Universitetsdjursjukhuset, är det vanligt med skotträdda hundar på nyårsafton.
– Vissa hundar blir så panikslagna att de hoppar ut från balkongen eller att de försöker fly genom väggen, bokstavligen, säger Lotta Bjerketorp.
Själva smällen låter inte högre för en hund än för en människa. Däremot uppfattar de ljud på längre avstånd. Enligt Lotta Bjerketorp kan hundar som inte visar tecken på oro utveckla rädslan med åren.
– Ju fler gånger de utsätts desto räddare blir de. Det finns egentligen ingen anledning att ta med hunden ut när det ska skjutas. Samtidigt ska man inte ömka och tycka synd om dem. Försök att avleda dem med att hitta på något roligt i stället.
Flera större affärer i Uppsala väljer att inte ta in fyrverkerier med hänsyn till djurägare. Miljön är en annan aspekt, säger några av de affärer som UNT kontaktat.
När Kemikalieinspektionen analyserade fyrverkipjäser i Sverige 2010 innehöll sex av åtta pjäser miljögiftet hexaklorbensen.
– Det finns ett antal långlivade organiska föroreningar, hexaklorbensen är ett av dem, säger Mats Forkman, chef för en av tillsynsenheterna vid Kemikalieinspektionen.
I en uppföljande undersökning 2011, tillika den senaste, såg man att antalet miljöfarliga raketer minskat. Den gången rörde det sig om tre av tolv pjäser som innehöll ämnet.
Mats Forkman tror att antalet miljöfarliga raketer fasas ut allt eftersom. Men vad han vet finns det inga helt miljövänliga fyrverkerier som alternativ till dagens.
Debatten om nyårsraketerna verkar trots allt inte ha gått fabrikörerna obemärkt förbi. Tillverkarna av raketerna som Daniel Ghazi säljer menar att det inte finns några miljöfarliga ämnen i deras produkter. Och så erbjuder de alltså även i år mer hundvändliga och mindre högljudda raketer.
Lotta Bjerketorp på Universitetsdjursjukhuset tror dock inte volymen är det avgörande i det här fallet.
– Har hunden en gång blivit rädd blir de det oavsett. Ja, om fyrverkerierna nu inte är alldeles tysta.