Hundförbud strider mot fullmäktigebeslut

I ett beslut i kommunfullmäktige från den 12 juni 2001 fick kommunstyrelsen i uppdrag att via de dåvarande kommundelsnämnderna "söka former där djur kan användas i ett vardagsrehabiliterande syfte".

På söndagen hade ett protestplakat satts upp på Uppsalas stadshus.

På söndagen hade ett protestplakat satts upp på Uppsalas stadshus.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2005-06-20 06:34
Text utan indrag:Beslutet har sin bakgrund i en motion från kommunalrådet Cecilia Forss (m). I motionen skriver hon att djur redan förekommer på många vårdboenden i Sverige och att det finns omfattande dokumentation av positiva resultat efter försök med hundar inom rehabilitering. I motionen föreslår hon även att personal utbildas så att djur används i den planlagda rehabiliteringen.
Kommunfullmäktige biföll alltså motionen. Men enligt Cecilia Forss har tjänstemännen sedan dess struntat i att följa beslutet.

Ovetande om fullmäktigebeslut
Lennart Tejre, områdeschef vid nämnden för stöd till funktionshindrade och ansvarig för Ytterbacken, säger sig inte känna till beslutet i kommunfullmäktige. När han delgivits innehållet håller han ändå fast vid sin tidigare ståndpunkt om att det inte går att ha hund på Ytterbackens gruppboende.
Rent generellt måste man visa hänsyn till andra. Någon kan vara allergisk eller rädd för hundar, säger han.
Så möjligheten att någon kan vara allergisk eller rädd går före kommunfullmäktiges beslut om att boende i Uppsalas vårdboende ska få möjlighet att ha närhet till djur?
Det är inte säkert att det går att efterleva överallt. Man måste bedöma saken i sin helhet.
Vilken är helheten i situationen på Ytterbacken?
-Jag kan inte kommentera det enskilda fallet.
Stämningen på Ytterbacken verkar vara mycket dålig. Hur ska ni lösa problemet som har uppstått?
-Vi får sätta oss ner och diskutera tillsammans med Patrik Ohlén och personalen på Ytterbacken.
Kommunalrådet Jan Ask (s) var utskottsordförande när motionen om djur i vården behandlades 2001.
-Jag är mycket positiv till att man ska få ha hund där det är möjligt och jag är medveten om att det finns mycket forskning som pekar på fördelarna med djur i rehabiliterande syfte, säger han till UNT på söndagen.
Han anser att Lennart Tejres principbeslut är felaktigt och att det är kommunfullmäktiges beslut som gäller.
Om ingen är allergisk eller rädd är det främst vårdtagaren man ska ta hänsyn till. Vården finns till för vårdtagaren, inte tvärt­om. Jag utgår ifrån att man på boendet nu löser detta.

Läs mer i UNT - Starka läsarreaktioner på djurförbudet


FAKTA

Djur och vård
Ungefär en tredjedel av Sveriges befolkning har husdjur och cirka 800 000 av husdjuren är hundar. Att använda djur inom vården är inget nytt påfund. Forskningsresultat från Sahlgrenska institutet i Göteborg har visat att djur som ett slags egenvård är både billigt för samhället och kan ge stora effekter genom att delvis ersätta dyr biomedicinsk vård. Försök med servicehundar för funktionshindrade har visat att de får en aktiv och mindre stillasittande livsstil. Studier har också visat att djur kan fungera ångestdämpande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om