Här spårar hunden upp vägglössen i Eriksberg

Vägglössen som attackerat ett antal lägenheter i Eriksberg ska bekämpas. Nu har två sökhundar kallats in för att lokalisera skadedjuren inför saneringen.

Vägglushunden Elliot leker med hundföraren Rosalie Janvest efter en hel dags arbete.

Vägglushunden Elliot leker med hundföraren Rosalie Janvest efter en hel dags arbete.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2021-05-08 09:58

Det är cirka två år sedan den första hyresgästen upptäckte vägglöss i en Uppsalahemlägenhet i Eriksberg. Sedan dess har problemet eskalerat och på senare tid har ett större antal lägenheter i en och samma trappuppgång drabbats av skadedjuren.

Under fredagen var Anticimex och Dsec på plats med två specialutbildade vägglushundar för att spåra skadedjuren i samtliga lägenheter i den trappuppgång problemet föreligger. När hundarna markerat var skadedjuren finns någonstans, skickas en rapport till Uppsalahem som sedan kan boka in en tid med hyresgästen för att påbörja en sanering. 

– Vägglössen måste bort helt för att inte sprida sig men kunden måste hålla lite koll själv också. Vägglushundarna säkerhetställer också att det inte finns några kvar efter saneringen. Det här kan drabbas vem som helst, säger Andreas Hedin vid Anticimex som är skadedjurs- och specialtekniker.  

undefined
Andreas Hedin från Anticimex och Rosalie Janvest från Dsec samarbetar för att få bort vägglössen.

Är det vanligt förekommande med vägglöss?

– Det förekommer men vi ser att det har minskat i och med ett minskat resande på grund av coronapandemin.

Den här dagen har vägglushundarna Elliott och Nisse haft som uppdrag att söka igenom samtliga lägenheter i trapphuset. Men först måste lägenheterna kontrolleras, upp emot 15 stycken åt gången, för att försäkra att det inte finns vassa eller andra farliga föremål som hundarna kan skada sig på.

– Då börjar sökandet från dörr till dörr och rum för rum. Man söker av längs lister, i sängar, soffor och tyg, säger hundföraren Rosalie Janvest på Dsec. 

undefined
Hundarna Elliot och Nisse är tränade för att kunna nosa upp vägglöss.

Finns det någon risk att hundarna kan missa någon vägglus?

– Ja, man får inte glömma att det är hundar man jobbar med. De är levande varelser och inga robotar och de kan så klart också ha dåliga dagar. Men det är mitt ansvar att se till att det blir rätt, säger Rosalie Janvest. 

– När hunden har en träff går svansen som en visp. De sitter eller ligger ner beroende på hur de kommer åt markeringen. De vet att de får belöning sedan, en röd belöningsboll, säger Rosalie Janvest, och tittar till Elliott och Nisse som vilar i sina hundburar efter en lång arbetsdag. 

I värsta fall kan man vid en sanering bli tvungen att riva golv, tapeter och lister men Andreas Hedin menar att det inte skett så stora skador vid lägenheterna i Eriksberg. 

– Hela processen till allt är klart brukar ta mellan sex och åtta veckor.

Karta: Eriksberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!