Djur och framför allt hundar börjar få allt större betydelse i vården och andra verksamheter där terapi är ett viktigt inslag. Djur har en unik förmåga att påverka människor. Med hunden kan man umgås tryggt. Det mildrar ens försvar och öppnar för bättre kommunikation på ett sätt som kan vara svårt med traditionella metoder.
Lena Johnssons tre borderterrier Zigge, Agnes och Ebba har utbildats på Svenska terapihundinstitutet för att umgås med barn och ungdomar. En terapihund får lära sig att hantera en mängd situationer bland annat att klara buller och att tåla händer som vill klappa och klappa mycket och som ibland kanske blir lite hårda.
- Fast det är egentligen hela ekipaget, jag och hunden som går utbildningen, säger Lena Johnsson som arbetar som fritidsledare på Stenhagens fritidsgård.
Med stöd från kommunens Uppdragskontor har hon tillsammans med fritidsledarna Sarah Wennbom och My Enbom tagit med en grupp ungdomar från Grands medlemskafé för att under sommaren låta dem umgås med både hästar och hundar. Grands medlemskafé för barn och ungdomar med funktionshinder drivs av kommunens Vård och bildning/fritid.
När UNT träffar dem befinner de sig tillsammans med några av föräldrarna hemma hos Lena Johnsson i idylliska Rörmyra norr om Uppsala.
- Vi har olika hanteringsövningar. Det handlar om att bara ha en hund bredvid sig, ta en promenad, få kontakt och hitta lugnet och välbefinnandet, säger Lena Johnsson.
Och att kontakten mellan ungdomarna och hundarna är fin går inte att ta miste på. Zigge och Agnes ställer med liv och lust upp på övningarna när Dannie Mullen Andersson och Amanda Lindqvist testar deras färdigheter på agilitybanan på Lena Johnssons gräsmatta. Båda tycker mycket om hundar.
- Vi umgås med hundarna och har olika träningar som skicka och apportera, säger Dannie.
Ulrika Sörlin sitter på en klipphäll och väntar på sin tur.
- Det är roligt att få göra det här, jag har fått ha en hund i knäet, säger hon.
Sofia Olofsson kan inte slita sig från Ebba som dåsar i mattes bil. Sofia kan ha svårt med nya situationer men kontakten med hundarna har betytt mycket, säger hennes mamma Eva Olofsson.
- Det är otroligt vilken effekt de haft på henne. Det här har öppnat Sofia något ofantligt. Hundarna är absolut hennes favoriter, säger hon.
Kontakt med hästar får gruppen på Säva ridcenter sydväst om Uppsala, där de får prova på att både rida och köra hästar.
Hundar terapi för unga
Tre pigga borderterrier kan göra underverk i en grupp av ungdomar med funktionshinder. Men så är också Lena Johnssons hundar specialutbildade för sin uppgift.
hundar används som terapi för barn med särskilda behov, Dannie Mullen Andersson, hunden Zigge.
Foto: Staffan Claesson
Terapihundinstitutet utbildar terapi-, besöks- och pedagoghundar. För att bli licenserad/diplomerad måste hund och förare vid slutet av utbildningen genomgå ett praktiskt prov. En terapi- och besökshund ska bland annat kunna:
tolerera att bli klappad av främling
ligga still i längre perioder
kunna leka med en leksak under arbetet
apportera
lyssna på nejkommando
gå genom folksamling utan oro
placeras på olika ställen
kunna gå bredvid rullstol, rullator etc.
göra sig tillgänglig så att klienter med nedsatt rörlighet kan komma åt att klappa