Hundar spårade mer knark
Polisens hundar i Uppsala län nosade upp fler beslag av narkotika förra året jämfört med året innan. Nio människoliv kunde räddas av hundarna. 15 personer blev bitna.
De fem hundar som används för sökning av narkotika fick förra året träff vid mer än vart tredje söktillfälle. Hasch och amfetamin är vanligast, men heroinet ökar.
Enköpingshunden flyttar
De flesta narkotikabeslagen har skett i Uppsala kommun, där alla utom en av hundarna är stationerade. I Enköping fanns förra året en hund som användes vid narkotikasök. Den försvinner till våren i samband med att hundföraren flyttar.
Den totala andelen polishundar i Uppsala län är annars relativt hög, berättar hundtjänstbefäl Roger Zetterberg vid Uppsalapolisen. I dag finns 22 polishundar stationerade i Uppsala, Enköping och Norduppland.
Minst en hund i tjänst
— Målsättningen är att alltid ha minst en hund i tjänst, dygnet runt. Det klarar vi, utom vid akut sjukdom.
Vid 394 tillfällen förra året användes hundar för att söka efter människor, antingen misstänkta brottslingar eller försvunna personer. I nio fall bedöms att den försvunne inte hade överlevt om han eller hon inte blivit spårad av hund.
15 blev bitna
Siffrorna visar också att 228 personer — sex av dem beväpnade — greps med hjälp av polishund under förra året och att 15 personer blev bitna. En låg siffra, anser Roger Zetterberg.
— I 95 procent av alla fall där hundarna deltar är det luktsinnet som används för att spåra upp föremål eller personer. De få gånger hunden släpps mot en människa är det nästan alltid en flyende eller attackerande gärningsman.
Hundpatrullernas insatser sker dock oftast utan att hunden alls används, då hundförarna agerar som vanliga ordningspoliser vid trafikolyckor, inbrott och liknande. Av hundpatrullernas över 9 000 uppdrag förra året användes hundarna vid 1 200 tillfällen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!