Hundar plågas av vägsaltet: "Som om de gick på glöd"

Med kylan kommer halka, och försök att förhindra den. Men de saltade gatorna har skapat oro hos flera hundägare i Uppsala. "Det var som om hundarna gick på glöd", säger en av dem.

På promenaden i Gränbyparken markerade hundarna C och Zoo tydligt att de hade ont i tassarna och ville bort från den nysaltade gång- och cykelvägen.

På promenaden i Gränbyparken markerade hundarna C och Zoo tydligt att de hade ont i tassarna och ville bort från den nysaltade gång- och cykelvägen.

Foto: Ebba Örn

Uppsala2021-12-09 21:00

Efter bara några meter längs den vanliga promenaden i Gränbyparken tvärstannade Lena Carlssons båda hundar häromdagen. Det var visserligen minusgrader ute, men när hundarna får köldkramp brukar de reagera annorlunda. Nu markerade de tydligt att de hade ont och ville bort från den nysaltade gång- och cykelvägen.

– När de får köldkramp brukar de lyfta upp ena tassen men fortsätta framåt på tre ben. Nu pep och skrek de och lyfte på tassarna som om de gick på glöd. Först trodde jag att de skadat sig men när de gick upp i snön gick det över på någon minut, säger Lena Carlsson, som själv jobbar som hundpsykolog.

undefined
Efter att Lena Carlssons hundar Zoo och C fick ont i tassarna på en vinterpromenad kontaktade hon kommunen och skrev en varning till andra hundägare på Facebook om att undvika samma gångstråk. Det visade sig att andra hundägare uppmärksammat samma problem med vägsaltet i andra delar av Uppsala.

För att varna andra kontaktade hon kommunen direkt, och publicerade sedan ett inlägg i en Facebook-grupp för hundägare i Uppsala. Det visade sig att hennes hundar inte var de enda som protesterat.

– Jag har fått svar från hundägare i Flogsta, Eriksberg och på Kvarngärdet som berättar att deras hundar har pipit och skrikit på samma sätt. Jag tänker att det måste vara kommunen som bytt vägsalt, vi är flera erfarna hundägare som aldrig varit med om det här förut.

Men ingenting har faktiskt förändrats i vinterväghållningen i Uppsala sedan 2015, säger Hans Larsson, driftledare på Uppsala kommun. Enligt honom har man köpt samma vägsalt från samma leverantör sedan dess, och man planerar inte att byta metod framöver.

– Det är rent salt vi köper in, även om det inte är krossat på samma sätt som bordsalt är. Vi sopar och saltar samtidigt längs med huvudstråken där många går och cyklar. I början kom det lite funderingar från hundägare som var rädda att hundarna skulle skada tassarna, men sedan dess har det varit lugnt, säger han.

undefined
På promenaden i Gränbyparken markerade hundarna C och Zoo tydligt att de hade ont i tassarna och ville bort från den nysaltade gång- och cykelvägen.

Li Hedenström, kommunikationsansvarig på SLU Universitetetsdjursjukhuset, säger att vägsalt kan torka ut tassarna på hunden och att man därför bör spola av dem efter en promenad.

– Har hunden sprickor i trampdynorna kan det börja svida om den får in saltet. Hundskor kan då vara en lämplig lösning, säger hon.

Trots att kommunen inte förändrat något i vinterväghållningen har klagomålen från hundägare varit fler än vanligt i år. Det framgår dock inte huruvida någon hund skadat sig av vägsaltet.

– Om det är så att någon hund har skadat sig vill jag uppmana ägaren att ta kontakt med oss. Isåfall behöver vi få reda på det och om det är något som vi behöver ta tag i, säger Hans Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!