Humleentusiasten Hans-Björn Eriksson arrenderar mark vid Linnés Sävja för sina odlingar. Han har omkring 100 humleplantor intill fiket och hembygdsgården.
– Jag tar rötter och sticklingar och odlar och så brygger jag på kottarna. Jag vill leka. Jag gör mina öl och ger bort, säger han.
Han odlar ett 20-tal av de omkring 60 humlesorter som är bevarade sedan 1600-talet. Humlen växer rakt upp och blir omkring åtta meter i höjd. Plantorna växer upp på varsitt snöre. Varje snöre är fäst i en lina som går tvärs över humlegården mellan två stolpar. Men nu hänger den bärande linan slak och flera humlestammar ligger delvis direkt på jorden.
– Den här humlen mår inte bra av att ligga på marken, säger Hans-Björn Eriksson och visar en lång böjd ranka.
Plantan riskerar att drabbas av röta och svampar.
Linorna var fästa i ett staket som ingår i ett annat arrende, men för två veckor sedan märkte Hans-Björn Eriksson att någon lossat fyra av de bärande linorna från staketet. Resultatet är att humlen, som är en högt växande växt, hamnat på marken.
– Någon har kopplat ur alla linor och nu riskerar skörden att förstöras. Jag har dokumenterat det här i fall det kommer bli en rättsprocess kring detta, säger Hans-Björn Eriksson som polisanmält ärendet som skadegörelse.
– Det är tråkigt att det ska gå så här långt, säger han om förstörelsen.
Planen är att försöka stötta upp odlingarna igen, och lyckligtvis är inte hela skörden raserad. Hans-Björn har även 200 plantor hemma i trädgården och 100 hos sin äldste son.