Allt började idylliskt en söndag vid lunchtid, då han stod och väntade på 102-an som gick kl 12.51 från Kumla. Benjamin Nordström, som själv har ett förflutet som biljettkontrollant inom Stockholms Lokaltrafik, var tydlig med att ge tecken åt bussen att han ville åka med.
– Jag vinkade åt chauffören, men han såg inte mig. I samband med att han stannade för att släppa av passagerare förlorade han kontrollen och bussen rände in i en hård snövall. Enligt Benjamin Nordström ska det då ha uppstått skador på bussens framparti.
– Chauffören var otrevlig redan från början och sa att jag skulle vinka om jag ville åka med. Men jag stod ju på hållplatsen. Skulle jag gå ut mitt i vägen?
Med sin egen erfarenhet av kollektivtrafik förvånade det Benjamin Nordström att chauffören inte genast rapporterade skadorna till UL:s trafikledningscentral. Han påtalade det för chauffören och sa att han annars tänkte ringa polisen. Då eskalerade situationen på ett obehagligt sätt, och chauffören avvek plötsligt från sin ordinarie rutt.
I stället för att fortsätta mot Knutby och 809-ans väg svängde bussen in mot Danmarks kyrkby.
Ombord fanns förutom Benjamin Nordström två unga kvinnor som också upplevde starkt obehag under resan.
– Men de var rädda och sa att de inte vågade ställa upp och konfrontera honom. "Vi törs inte, för han kör oss ofta", sa de till mig, hävdar Benjamin.
Vid hållplatsen stannade chauffören bussen. Enligt Benjamin Nordström reste han sig från sin stol och gick fram till Benjamins plats och blev nu även fysisk.
– Han slet tag i min arm och min väska. Han svor, pekade finger, gjorde gester och skrek i allt högre tonläge att jag skulle av bussen.
Sedan återvände chauffören till sin plats, startade bussen och körde iväg igen, nu åt rätt håll.
– Han körde så fort på den lilla vägen vid Danmarks kyrkby att jag såg hur folk som tvingades ner i diket gav honom fingret.
Vid Sätragatan i Alsike lämnade Benjamin Nordström bussen efter mardrömsfärden. Han har anmält händelsen till UL och gjort en polisanmälan rörande kränkning, olaga hot och trafikbrott. Benjamin Nordström vill också ha en personlig ursäkt av chauffören.
Men någon sådan är inte aktuell, har UL nu meddelat honom.
"Vi kan inte ordna ett personligt möte åt dig, varken med föraren eller med förarens arbetsledare. Har något hänt som behöver åtgärdas eller rättas till åligger det förarens arbetsgivare att sköta detta. Ingen personal lämnas ut, vad som än har hänt", skriver Carina Waern, UL, som handlägger fallet.
Sture Jonsson, presschef på UL, anser att busschaufförens beteende såsom det återgetts är "helt oacceptabelt".
– Alla ärenden av den här typen hanteras av det aktuella bussbolaget. I detta fall rör det sig om Nobina. Personal där har pratat med föraren som i stort bekräftar händelsen även om hans beskrivning av det inträffade inte stämmer helt överens med resenärens, säger Sture Jonsson.
Mahdi Ahmadi på Nobina pressjour har följande kommentar till Benjamins berättelse.
– Efter att ha sett över denna händelse är situationen följande just nu: föraren är under utredning då vi på Nobina aktivt arbetar mot bristande beteende mot våra kunder. Under tiden utredning pågår kan jag dock inte kommentera något och låter utredningen få ha sin gång, säger Mahdi Ahmadi.
Ärendet finns nu hos polisen.