Förra veckan hotade sjuksköterskorna på thoraxintensiven att säga upp sig och gav arbetsgivaren fram till 30 juni på sig att att förlänga det gamla lokala avtalet som reglerar arbetstiden, tills ett nytt är framförhandlat. Tidigare var läget helt låst men i går, torsdag, började facket och arbetsgivaren att prata med varandra.
Nu ligger uppsägningarna på is, berättar sjuksköterskan Christine Strömbom som samordnade protesten förra veckan.
– Vi fick besked i onsdags om att det avtal vi har förlängs till första november och att arbetsgivaren och vårdförbundet ska förhandla igen, säger hon.
Björn Eriksson, styrelseledamot i Vårdförbundet avdelning Uppsala, säger dock att det är den 15 september som det centrala avtalet börjar gälla om de inte kommer överens innan dess.
Lena Hadad, HR-direktör på sjukhuset:
– Avtalet upphör 15 september, men som arbetsgivare kan man göra vissa avsteg som är reglerade i de allmänna bestämmelserna, ofta till medarbetarnas fördel. I detta fall får vi så klart göra det till det bättre, säger hon.
Tror du att ni kan komma överens med Vårdförbundet?
– Jag hoppas verkligen det. Vår gemensamma ambition var att få ett nytt avtal före sommaren, men vi lyckades inte med det. Vi är måna om medarbetarna och jobbar på att hitta vägar att få behålla dem så att de inte säger upp sig, svarar Lena Hadad.
Mest berörda är intensivvårdsavdelningarna som är bemannade dygnet runt. Tidigare har sjukhuset haft ett poängsystem där personal med nattjänstgöring fått kortare arbetstid som kompensation. Enligt Björn Eriksson har Vårdförbundet i flera år velat omförhandla delar av det avtalet och valde till slut att säga upp det för att tvinga arbetsgivaren till förhandlingsbordet.
Nu vill Vårdförbundet att det gamla lokala avtalet ska förlängas i väntan på ett nytt, men det har arbetsgivaren sagt nej till. Då träder det centrala avtalet in som innebär att sjuksköterskorna tvingas jobba mer obekväm arbetstid med sämre ersättning, såvida arbetsgivaren inte gör avsteg från det.
Ångrar du att ni sa upp avtalet?
– Det är klart att det är lite bittert när man hamnar i det här läget, men det var den enda möjlighet vi hade. Vårt mål har hela tiden varit att omförhandla vårt lokala avtal och komma fram till en lösning som gagnar såväl våra medlemmar som verksamheterna på Akademiska sjukhuset, svarar Björn Eriksson.