"Det är mycket svårare idag att bedriva en botanisk trädgård"

Ett omfattande fröutbyte mellan botaniska trädgårdar världen över den säkrar biologiska mångfalden. Men med nya EU:regleringar blir det svårare att importera fröer – och trädgårdarna riskerar att likriktas.

Per Erixon är trädgårdsintendent i Botaniska trädgården, en trädgård vars uppgift är att bevara biologisk mångfald och bistå forskning.

Per Erixon är trädgårdsintendent i Botaniska trädgården, en trädgård vars uppgift är att bevara biologisk mångfald och bistå forskning.

Foto: Alva Kledzik

Uppsala2024-06-29 16:30

Nyheten i korthet

  • Nya EU-regler har gjort det svårare för botaniska trädgårdar att utbyta fröer och bevara den biologiska mångfalden.
  • Trädgårdsintendenten Per Erixon på Botaniska trädgården i Uppsala är bekymrad över att trädgårdarna riskerar att bli homogena på grund av dessa regler.
  • Reglerna kräver att all import av fröer ska godkännas med ett sundhetscertifikat, vilket kan ta lång tid och ibland inte godkänns. Detta har även påverkat privatpersoners möjlighet att köpa hem fröer utan certifikat.

I den nyrenoverade Trädgårdsvillan i Botan väntar trädgårdsintendenten Per Erixon med spänning på ett bud från Japan. Det innehåller fröer från viltsamlade arter, bland annat ett blåregn som han vill plantera utanför husets nya entré.

– Viltsamlat från Japan, det är top notch för oss, säger han.

Att de vilda växterna står högst upp på botanikerns önskelista beror dels på att de är svåra att få tag på. Dels beror det på att de är viktigast för Botaniska trädgårdens uppdrag – att värna om biologisk mångfald. På senare år har skärpta EU-regleringar gjort det allt svårare. 

undefined
Ibland dyker det inte upp något alls i krukorna, och ibland blir det bara en planta, fast det skulle bli tio. "Då får vi anpassa odlingarna efter hur det blir", säger Per Erixon.

En del av arbetet med den biologiska mångfalden baseras på att botaniska trädgårdar världen över byter fröer med varandra, genom att beställa de från varandras utbud av växter.

– Förr i tiden hade botaniska trädgårdar ett mycket större sortiment-tänk, men nu är man mer intresserad av varifrån växterna kommer. För att kunna bevara växterna måste vi ha koll på deras bakgrund. Med den vetskapen kan man exempelvis undersöka genetiska skillnader, förklarar Per Erixon.

undefined
Till Botaniska trädgården kommer omkring 400 000 besökare varje år. "Det är nog inte så många som är intresserade av viltsamlade växter från Vladivostok som jag, men några kanske", säger Per Erixon.

När han bläddrar i de uppåt 150 frökatalogerna som landat på hans bord beställer han därför inte vilka växter som helst. Han dras i stället till de växter som har en kartlagd – men vild bakgrund. Det kan te sig motsägelsefullt, men mycket kan gå fel när man odlar. Ett frö kan ha förväxlats, artbestämts felaktigt, etiketter kan ha fallit bort. Att även rotsystemen sprider sig i rabatterna, kan ställa till det. Under en till synes död planta, kan rötter finnas kvar – och få fart igen. 

– Jag som botanist skulle ju helst vilja att plantorna är separat placerade i krukor eller med rotspärrar mellan sig, men det måste ju finnas ett estetiskt värde för besökarna också, säger Per Erixon.

undefined
Varje vecka utser Per Erixon och hans kollegor "Veckans växt", som de beskriver närmare på sin hemsida.

Han började plugga biologi på 90-talet vid Uppsala universitet – något som sedan ledde till en doktorandtjänst i systematisk molekylärbiologi. Labbet ersattes sedan med Botaniska trädgården, där han nu bland annat jobbar med frökatalogerna. Att invänta post från Japan tillhör dock inte det vanliga.

Sedan 2019 har nämligen nya regleringar börjat ställa till det för trädgårdarnas fröutbyten. EU började då kräva att all import av fröer ska godkännas med ett sundhetscertifiktat för att skydda EU:s egna odlingar, men Per Erixon är orolig att effekten blir en annan.

– Eftersom en myndighetsperson måste godkänna fröerna, kan det ta lång tid, och ibland går de inte igenom, säger han.

Detta gör det svårt för Europeiska trädgårdar att byta fröer med varandra och de riskerar då att bli homogena. Att en japansk botanisk trädgård ändå kan skicka blåregnet som Per Erixon vill plantera beror på att japanerna ordnar det administrativa åt Botaniska trädgården, eftersom de blivit varse situationen för EU-medlemsländerna.

– Att värna om biologisk mångfald blir ju svårt om vi inte kan få ordning på det här.

undefined
Margaretha Eidenert jobbar som trädgårdsmästare på Botaniska trädgården.

Reglerna gör det även olagligt för privatpersoner att köpa hem fröer utan certifikat. Privatpersoner får heller inte delta i botaniska trädgårdars fröutbyte – eller för den delen plocka fröer där.

– Men det finns ju ett stort värde för privatpersoner att plocka av sina egna plantor, särskilt nu när en påse med frön kan vara så dyrt, säger Per Erixon som sett ett stort engagemang i grupper på nätet där amatörer delar fröer.

Kollegan, trädgårdsmästaren Margaretha Eidenert, fyller i:

– Och det är bra plocka frön hemma, för då kan man så färska frön.

Hon tar en paus från att vattna växterna utanför växthuset och bjuder UNT på tre trädgårdstips.

undefined
Så här kan frön se ut som är redo att plockas. Här har kapseln också släppt flera frön runtomkring kapslarna.
undefined
Margaretha Eidenert visar upp sticklingar från ett mullbärsträd som togs bort i samband med renoveringen av Trädgårdsvillan.
Botans trädgårdstips:

– Fundera på vad som blommade i februari och mars, dess frön har troligen mognat nu och är redo att plockas. Exempelvis snödroppar och tidiga julrosor kan man kika på nu.

– Så färska frön, de förlorar i grobarhet sen. Mogna frön har ofta mörknat i färgen och blivit lite hårda.

– Vattna på morgonen eller på kvällen. Under dagen skyddar sig plantorna mot solen genom att "stänga ner" sina system lite grann. Genom att underlätta för plantorna sparar man vatten, vilket är viktigt att tänka på under sommaren. Bra är även att ställa krukor på fat och spara regnvatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!