Det är fem år sedan det vinnande förslaget till utbyggnad och utveckling av området presenterades, med bland annat en exklusiv spa-anläggning i gymnastikhallen Svettis och nytt badhotell på platsen för de befintliga tennishallarna (Svandammshallarna). Förslaget innehöll också uteserveringar och flera andra inslag för att göra området mer tillgängligt. Därefter blev det tyst om planerna, som senare gick i stå.
LÄS MER: Vinnande förslag i arkitekttävling
Nu gör Uppsala kommun ett nytt försök att utveckla området till "en välkomnande entré till Stadsträdgården", med nya verksamheter, förändringar av den offentliga miljön samt om- och nybyggnader. Tanken är att hus och parkmiljö ska bilda en mer sammanhållen helhet med mötesplatser för evenemang och rekreation.
Bland de mer konkreta idéer som åter är aktuella finns en rivning av tennishallarna. De kan i stället komma att ersättas av hotell, som enligt kommunen kan vara en bra verksamhet i det centrala läget, nära legendariska Flustret, andra nöjesutbud och innerstadens sevärdheter. Andra idéer som lever kvar är en bro tvärs över Svandammen, för att förenkla passagen till och från Trädgårdsgatan, samt slopande av dagens parkeringsplatser bakom Svettis och Flustret, för att göra området mer inbjudande och öppet.
Området är älskat av Uppsalaborna och en omvandling lär inte ske utan livlig debatt. Kommunens byggnadsnämnd väntas på torsdagen besluta att som första steg ta fram ett planprogram för området. Där dras de stora linjerna upp i planeringen, utan att exempelvis nya byggnaders placering eller storlek ännu avgörs. De frågorna kan sedan hanteras i mer detaljerade planer för olika delområden.
Samtidigt finns stora planer för bland annat spårvagnstrafik på Munkgatan-Sjukhusvägen samt flytt av cykelströmmarna till Munkgatan och ny cykelbro norr om Islandsbron – planer som också måste vägas in vid förändringar mot Stadsträdgårdens entré. Dessutom är Flustret, Svettis och tennishallarna i dag skyddade som kulturhistoriskt värdefulla byggnader.
Några bostäder är för närvarande inte aktuella intill Svandammen. Enligt beslutsunderlaget skulle bostäder kunna privatisera området och begränsa upplevelsen av allmän rekreationsplats. Dessutom skulle boende riskera att störas av nattlivet med hög musik och festande gäster.
Områdets mest anrika byggnader ägs alla av privata företag. Uppsalabolaget Sh bygg äger både tennishallarna och Svettis. Bolagets vd, Lasse Svensson, skulle gärna se bostäder på platsen, tvärs emot kommunens inriktning:
– Vi tycker det är bra om man tar ett nytt tag i området och gärna tittar på om det är möjligt med bostäder. Går inte det så får man väl titta på något annat, säger Lasse Svensson.
Ett färdigt planprogram beräknas kunna klubbas andra halvåret 2019, efter samråd då grannar, Uppsalabor, föreningar och andra får lämna synpunkter. Ännu finns inga kända beräkningar av kostnaderna för omvandlingsplanerna.