Kärnan i de 11,6 miljarder kronor som Uppsala akademiförvaltning förvaltar är den så kallade Gustavianska stiftelsen, en väldig donation från Gustav II Adolf år 1624.
Då var det stormaktstid i Sverige och 30-åriga kriget rasade. Kung Gustav behövde utbildade tjänstemän till sin växande statsapparat. Med donationen om bland annat 378 gårdar, två mjölkvarnar, en sågkvarn, samt tionden från åtta socknar, finansierades en storsatsning på Uppsala universitet, som levererade personal till staten tillbaka.
Gustavianska stiftelsen har i dag ett marknadsvärde på över 4 miljarder kronor och är den överlägst största av de drygt 600 donationer som Akademiförvaltningen förvaltar.
Till skillnad mot de flesta övriga donationerna har inte Gustavianska stiftelsen ett specifikt ändamål för avkastningen inskrivet i statuterna. Pengarna är fria att använda för Uppsala universitet. Bland annat har pengar använts vid stora investeringar som Ångströmlaboratoriet och i Universitetshuset.
De 11,6 miljarderna finns i skog- och jordbruksmark, stadsfastigheter och värdepapper. I stadsfastigheterna ingår många av Uppsalas verkliga märkesbyggnader: Upplandsmuseet, Oxenstiernska huset på Riddartorget intill Domkyrkan och Celsiushuset, men också moderna byggnader som hotell Radisson vid Resecentrum och nya Filmstaden vid Dragarbrunnstorg.
Förvaltningen har ett stort bestånd – 66 000 kvadratmeter – av hyreslägenheter, främst för universitetsanställda och studenter.