Mannen, som är i 40-årsåldern, greps och anhölls den 16 december efter att ha stulit två datorer och ett par airpods från ett företag på Kungsgatan i Uppsala. Mannen ertappades på platsen.
Det är långt ifrån det enda brott som mannen misstänks för. Den 19 december häktades han misstänkt för totalt nio brott begångna vid åtta olika tillfällen som han ska ha begått mellan den 18 september 2021 fram till den 16 december 2022.
Av de övriga brotten som han misstänks för ingår två fall av våld mot tjänsteman, där han bland annat ska ha sparkat en ordningsvakt i ansiktet vid ett tillfälle. Han åtalas även för tre fall av hot mot tjänsteman – bland annat ska han ha hotat en kvinnlig ordningsvakt på Gränbystaden och sagt att han skulle våldta henne.
Han åtalas även för penningtvättsbrott efter att han ska ha upplåtit sitt bankkonto och mottagit 14 500 kronor från ett bedrägeribrott som begicks mot en 19-årig kvinna.
I november 2021 krossade han fönster på Akademiska sjukhuset och stal fem datorer till ett värde av cirka 26 000 kronor, vilket han kunde knytas till med hjälp av fotspår och DNA från blod som han lämnat efter sig.
I åtalet är han även misstänkt för ett annat fall av stöld då han i juni 2022 ska ha brutit sig in i en husbil i Uppsala och stulit bland annat hörlurar och en pillerburk med mediciner.
Han yrkas nu på skadestånd till fem målsägande. Summan uppgår totalt till 67 505 kronor.
Hur kommer det då sig att mannen åtalas på så många punkter på en gång och varför först nu? Magnus Berggren, vice chefsåklagare vid Åklagarkammaren i Uppsala, har inte insyn i det specifika ärendet, men besvarar frågan.
– När det gäller mindre allvarliga brott så har de förmodligen varit polisledda. Ofta brukar det komma som ett paket från polisen när förundersökningen är polisledd.
– Man har en samordningsskyldighet, det vill säga att man ska redovisa allt i ett när det är polislett. Men det finns undantag med snabbare lagföring och så vidare.
Finns det någon tanke med att avvakta tills personen begått fler brott som denne kan häktas för?
– Nej, det handlar inte om det. Det handlar om att det kan börja som ett ärende som inte är prioriterat för att det är ett litet brott där ingen frihetsberövats. Sedan kan det dyka upp nya brott som ska utredas medan man har andra ärenden som är mer prioriterade. Det är ganska vanligt att det blir på det där sättet, säger Magnus Berggren.