Höstens bostadsjakt stressig för studenterna

De nyblivna Uppsalastudenterna Agnes, Ebba och Jessica beskriver en bostadsmarknad där det gäller att vara snabb på bollen – och det är krävande.

Agnes Wiik,  Ebba Hellberg och Jessica Grafström är nyblivna klasskompisar på Uppsala universitet. De beskriver en bostadsmarknad där det gäller att alltid hänga med.

Agnes Wiik, Ebba Hellberg och Jessica Grafström är nyblivna klasskompisar på Uppsala universitet. De beskriver en bostadsmarknad där det gäller att alltid hänga med.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2022-09-24 07:30

Att komma som ny student till Uppsala och ge sig ut på bostadsjakt kan vara tufft.

UNT har träffat tre nyblivna universitetsstudenter som alla är överens – för att ha en chans att knipa en bostad måste man ständigt vara på hugget.

undefined
Agnes Wiik, Ebba Hellberg och Jessica Grafström är nyblivna klasskompisar på Uppsala universitet. De beskriver en bostadsmarknad där det gäller att alltid hänga med.

Agnes Wiik, 19, tog den första möjligheten till boende som uppenbarade sig. Det innebar också att ta en chansning.

Nu bor hon inneboende tillsammans med två vänner från hemstaden Strängnäs i en fyra, och de delar på hyran. Av en slump fick vännerna höra att hyresvärdarna sökte nya inneboende och då behövde beslutet fattas direkt. Innan antagningsbeskedet hade kommit var hyreskontraktet redan påskrivet.

– Vi fick det här erbjudandet runt när jag tog studenten. Det var lite stressigt att behöva bestämma sig redan då, men som tur var kom vi alla tre in på våra program så det var ju inga problem, säger hon.

Idag är hon glad att hon var tidigt ute, även om det var en risk. Att ha ett boende här i Uppsala har varit en värdefull trygghet för Agnes.

– Jag är en sådan person som verkligen behöver kunna stänga in mig för att kunna fokusera, så det har gynnat mig inom studierna.

undefined
Till skillnad från Jessica Grafström och Ebba Hellberg löste Agnes Wiik (mitten) sitt boende redan innan sommaren. Eftersom hon bor med två kompisar är de flera som delar på hyran.

Ebba Hellberg, 21, hann inte få en bostad innan terminsstart. För att kunna vara med under insparksveckorna hittade hon en nödlösning.

– Jag bor på vandrarhem just nu men jag ska flytta ut. Då kommer jag börja pendla och bo hos mina föräldrar på Lidingö, säger hon när UNT träffar henne.

Målet är att få bostad i Uppsala så snart som möjligt, och därför tar Ebba aldrig paus i bostadssökandet. Hon beskriver en tuff marknad där man ständigt måste vara beredd på att besvara annonser och ha koll på nya bostadsteckningar.

– Det tar jättemycket energi, det är svårt att koncentrera sig på att plugga. Jag prioriterar ju att hitta boende, så det blir väldigt stressigt. Det är alltid i bakhuvudet, säger Ebba, som hoppas ha hittat boende till oktober.

undefined
Ebba Hellberg, här mellan Jessica Grafström och Agnes Wiik, har bott på vandrarhem i tre veckor. Nu ska hon pendla från Lidingö tills hon får tag i ett boende.

Rummet på vandrarhemmet, där Ebba alltså bott sina första veckor som student, har inga fönster. 

– Jag har inte haft så bra studiero där, jag blir väldigt dåsig av det rummet, säger hon och fortsätter:

– Jag är lite orolig över studierna när jag ska börja pendla också. Det blir väldigt många timmar som tas bort från min dag som jag skulle kunnat plugga.

På frågan om hur många bostäder Ebba har sökt kan hon inte svara, det är för många för att räkna. Hon ger exempel på hur hon, under pågående hemtenta, ägnade sig åt att leta bostad. Hon har sökt via bostadsförmedlingen, nationerna och Blocket. Ebba säger att hyrorna är höga, framför allt på andrahandsmarknaden. Enligt henne kan ett litet rum i någons lägenhet kosta uppåt 6 000 kr.

När UNT träffar Jessica Grafström, 21, bär hon på en välfylld väska. Jessica har inte flyttat till Uppsala än och planerar inte heller att göra det inom den närmsta tiden. I stället tänker hon pendla till Upplands Väsby där hon bor med sina föräldrar.

Även hon har märkt att det krävs hårt arbete för att lyckas få en bostad.

– Man måste vara snabb och ha koll, man kan inte göra det halvdant. Det är så mycket att tänka på, menar Jessica.

undefined
Jessica Grafström, här med kursarna Agnes Wiik och Ebba Hellberg, har slutat leta boende i Uppsala. Istället bor hon hemma i Upplands Väsby för att spara pengar.

Det är framför allt en fråga om ekonomi som gör att Jessica har slutat kämpa för ett eget boende i nuläget. Eftersom hon bor nära Uppsala fungerar det hittills bra att bo kvar hemma.

– Egentligen hade jag kunnat lägga all den tiden som jag pendlar på att leta bostäder, skämtar hon.

Studentbostadsläget

Både Sveriges Förenade Studentkårer och Studentbostadsföretagen prickar ut Uppsala som en av de städer med brist på studentbostäder.

Studboguiden från Studentbostadsföretagen visar att genomsnittlig kötid för en studentbostad i Uppsala är mellan 26-145 veckor, beroende på bostadstyp och aktör.

Uppsala Studentkår märker ett högt tryck. Studentboets andrahandsbostäder har gått åt och enligt vice ordförande Alexander Wilson van Deurs är snittiden för en nationsbostad minst ett halvår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!