"Höstlovet blev ett läxlov"
KRÖNIKA. Kaktusreportern Emelie Lusth Björkén lägger sig platt för att höstlovet har blivit ett läxlov, men försöker ändå göra det bästa av situtionen.
Foto:
"Njut av det här höstlovet. Det är ert sista. Nästa år kommer vecka 44 bara att vara ett plugglov!"
Så sa klassens svensklärare förra året. Nu är vi där. Vi går andra året på gymnasiet, och höstlovet är inte lika med ledighet längre, utan bara studier på valfri plats. Det känns? jobbigt. Vi behöver ledighet! Vi behöver pauser. Vi behöver tid då vi inte ens måste tänka litegrann på labbrapporter, prov, glosor och uppsatser. Men det får vi inte. Och vi får försöka att inte deppa ihop totalt för det.
Nej, vi måste försöka utnyttja veckan då vi i alla fall inte behöver gå till skolan på bästa möjliga sätt! Jag menar, lite fritid måste vi ju kunna få ihop, eftersom vi inte behöver räkna med restiden till skolan i vår dagsplanering. Och så kan vi ju vara uppe längre eftersom vi inte har några tider att passa. Ja, det blir ändå en del extra tid då vi kan göra vad vi vill och slappna av.
Men hur slappnar man då av? Förut var jag helt övertygad om att avslappning endast innebar att man inte gjorde någonting alls utan bara VAR, men nu tänker jag lite annorlunda. Jag upptäckte nämligen att jag inte alls blev lugnare av att ligga på min säng, titta i taket, lyssna på min favoritskiva och försöka tänka djupa tankar. Nej, jag blev mer stressad än någonsin! Jag insåg att jag i stället blev lugn av att göra sådana saker som jag tycker är kul, och som jag ofta prioriterar bort på vardagarna som är fyllda av en massa andra måsten. Baka, lyssna på radio, bygga pussel, titta på film, ligga på min säng tillsammans med vänner och prata om allt och ingenting. Sådant gör att jag varvar ner. Och det är sådana saker som jag tänker försöka göra under min extratid på det här plugglovet. Saker som jag tycker om.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!