Hösten högsäsong för inbrott

Villainbrotten i Uppsala län har ökat med en fjärdedel jämfört med i fjol. Till skillnad från vad man tidigare trott sker många av inbrotten på hösten.

Foto: Staffan Claesson/arkiv

Uppsala2012-09-23 11:53

Nu vill polisen ha allmänhetens hjälp för att sätta fast tjuvarna.

Sommaren beskrivs ofta som en högriskperiod för villainbrott eftersom man lämnar hemmet och åker på semester. Men den bilden är inte helt sann. I stället är november, tätt följd av oktober och december de månader då det anmäls flest villainbrott i Sverige, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

Stämmer det har vi de inbrottstätaste månaderna framför oss. Och i år har redan fler än i fjol drabbats av oönskad påhälsning i hemmet. Hittills är antalet anmälda villainbrott i Uppsala län 25 procent fler än vid samma tid förra året. 197 inbrott i villor har anmälts när några dagar återstår av september, att jämföra med 148 villainbrott vid septembers slut i fjol. Lägenhetsinbrotten har däremot minskat med drygt en fjärdedel jämfört med i fjol.
– Det är en strid ström av inbrott, några varje vecka. Senast var det i Ramstalund och innan dess i Knivsta och Årsta, säger Christer Nordström som är presstalesman vid Uppsalapolisen.

Men fortfarande står inbrott i bostaden bara för en procent av alla anmälda brott och alltså är ganska ovanligt. Det är dock en företeelse som upplevs som kränkande för den som drabbas. Och uppklarningsprocenten är låg, bara fyra procent av alla bostadsinbrott i Sverige löstes i fjol, trots att det är ett så kallat prioriterat brott hos polisen.

Christer Nordström säger att Uppsalapolisen jobbar intensivt med bostadsinbrotten, men påpekar att det ofta är svårt att säkra spår efter tjuven.
– Vi genomför alltid en teknisk undersökning där vi försöker hitta saker som vi kan binda till en gärningsman. Därför är det viktigt att man inte börjar gå runt i huset eller städa undan om man har drabbas, för då kan man förstöra bevisning. Istället ska man larma polisen och lämna allt orört tills vi kommer.

Polisen letar bland annat efter fingeravtryck och försöker att säkra dna. Men det är inte säkert att bevisningen ger någon träff i deras register. Däremot kan personen senare dyka upp i samband med andra brott och då kanske även inbrottet kan klaras upp. I samband med att den tekniska undersökningen görs knackar man även dörr i området, men det ger sällan något resultat. Därför vädjar polisen nu om att boende i villaområden är mer observanta och hör av sig med sina iakttagelser.
– Det är mycket angeläget för oss att få allmänhetens hjälp. Det kan handla om personer som rör sig i området och fordon som man tycker är lite märkliga. Alla sådana tips är av oerhört stor vikt för att vi ska få fast de här personerna. Ta registreringsnummer och bilfabrikat och meddela oss, säger Christer Nordström.

Han medger att det kan vara svårt när flera inbrott sker på dagtid då många är på jobbet. Men inte sällan rekognoserar tjuvarna i förväg och ser man några som verkar misstänkta tycker Christer Nordström att man ska ge sig till känna.
– Ett sätt att gå ut och prata med dem, fråga om de söker någon. Ofta drar de öronen åt sig när de inser att de är iakttagna.

Får man hjälp från polisen om man upptäcker ett inbrott i realtid?
– Får vi larm om ett pågående inbrott har det i grunden oerhört hög prioritet och vår ambition är att komma så snabbt det går. Men det är alltid tuffa prioriteringar, andra saker kan hända samtidigt och är vi exempelvis ute på en trafikolycka kan vi inte bara dra, säger Christer Nordström.

Fakta Bostadsinbrott

Fler bostadsinbrott sker på vardagar än på veckoslut eller helgdagar (65 % jämfört med 35 %). Det är också vanligare att inbrotten äger rum på dagtid än på natten (66 % jämfört med 34 %).

Vid de flesta (75 %) av de rapporterade bostadsinbrotten uppges att något blivit stulet, vanliga byten är smycken, kontanter och elektronik. Boende i småhus är mer oroliga för att utsättas för bostadsinbrott än boende i flerfamiljshus (16 respektive 11 %). Det är också vanligare med inbrott i villor, även om lägenhetsinbrotten har ökat de senaste åren.

Bor man i villa är det störst risk för inbrott i ett välbärgat område i en tätort, få inbrott begås i glesbygd. Ungefär hälften av alla bostadsinbrott sker i storstäder. Sett till folkmängden har Skåne, Stockholms och Hallands län störst andel inbrott per invånare.

Sedan mitten av 1980-talet har antalet anmälda bostadsinbrott i Sverige minskat med omkring en fjärdedel.

Källa: Brottsförebyggande rådet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om