Hösten är cirkelns tid

Hösten är inte bara pluggstart för skolelever och studenter. Nu börjar också hundratals studiecirklar. City har läst katalogerna och blivit extra nyfikna på några av kurserna.

Foto:

Uppsala2010-09-03 06:10

Ingrid Brolin leder kurs i hur man samarbetar. Foto: Robin Aron

Relation: Besvärliga medmänniskor

Vem? Ingrid Brolin.
Leder kursen: Konsten att samarbeta med besvärliga människor, Studieförbundet Vuxenskolan.

Det här låter som något många skulle vilja kunna, hur gör man?
– Det viktiga är att kunna uttrycka sig klart, kunna hantera konflikter och förstå att det finns många olika typer av människor. Någon är besserwissern, någon pladderkvarnen och någon diktatorn. För att kunna samarbeta med dem vare sig det gäller på jobbet eller i privatlivet måste man lära sig att alla hanterar situationer olika.

Är det egentligen inte de som går kursen som är besvärliga?
– Så kan det vara men då inser deltagaren det när den går kursen. Man lär sig om sig själv också. Det är jätteviktigt. Fats oftast har deltagarna erfarenhet av besvärliga människor.

Hur går en lektion till?
– Vi utgår från Ursula Markhams bok Konsten att samarbeta med besvärliga människor. Sedan får var och en av deltagarna berätta om sina erfarenheter. Vi spelar rollspel utifrån någon av deltagarnas situation. Man lär sig bäst av sina egna erfarenheter.

Har du själv upplevt besvärliga människor?
– Javisst, det har nog alla på ett och annat vis. Jag är psykolog och har lång erfarenhet av att hjälpa människor i olika familjesituationer. Jag intresserande mig för det här och ville undervisa i det direkt efter att ha läst Markhams bok.

Kan man inte bara strunta i att samarbeta med de besvärliga människorna i stället?
– Det är alltid viktigt med bra relationer och klar kommunikation. Även om man själv inte har problem med besvärliga människor så har man nytta utav kursen för att man då förstår olika människotyper, sig själv och sina relationer.

Tore Qvarfordt lär ut ett gammalt hantverk. Foto: Jörgen Hagelqvist

Hantverk: Gör en lykta av svinblåsa
Vem? Tore Qvarfordt.
Leder kursen: Lykta av svinblåsa, Studieförbundet Vuxenskolan.

Det här låter mysko, vad är det egentligen?
–  Det är en gammal hantverksteknik. Jag lär ut hur man tillverkar en lykta utav en urinblåsa från ett svin. Man täljer först en trästomme och blåser sedan upp urinblåsan med till exempel en cykelpump. Sedan trär man ner stommen i blåsan, formar och torkar den.

Så man använder verkligen en svinblåsa på riktigt!?
– Ja, absolut. Det kanske kan tyckas obehagligt men det är ingen fara. Man bör nog däremot ha kontakter inom slaktbranschen för att få tag på det.

Okej, varför vill man lära sig det här?
– För att det är en gammal tradition. Svinblåsa användes i stället för glas i bondesamhället. Den är inte genomskinlig som glas, men är delvis transparent och gör att ljus både kommer in och ut. Det blir ett vackert sken. På Gotland finns en levande tradition av att göra lyktor av svinblåsa.

Varför blev du själv intresserad av detta?
– Jag är hemslöjdskonsulent på Upplandsmuseet och vi har ett uppdrag att lära ut gamla slöjdtekniker. Det är mer en slump att just jag lär ut den här tekniken, men det är roligt.

Behöver man någon förkunskap?
– Ja, man måste kunna tälja. Jag har tidigare haft kurser där elever haft svårigheter med täljmomentet och det har slutat med irritation från andra kursdeltagare. Men om man till exempel vet man vad en tapp är och kan göra en sådan, då är man mer än väl kvalificerad.

Luktar det inte illa att ha de här lyktorna hemma?
– Nej, som färdiga lyktor luktar de inget alls.

Mat: Smarta tips för klimatet
Vad? Smart mat, Medborgarskolan.
Ledare: Elsa Fries.

Vad är smart mat?
–  Det är en förkortning för klimatsmart mat. Meningen är att man ska använda ekologiska och närproducerade varor så gott det går för klimatets skull. Maträtterna jag lär ut är enkla och går snabbt att tillaga. Kursen är till för alla som behöver smarta tips i vardagen.

Man kan läsa om klimatsmart mat lite överallt.  Behövs den här kursen?
– Ja, absolut. Jag tycker att det är bra att folk fått upp ögonen för klimatet, men man kan alltid lära sig mer. Just mat måste vi äta varje dag så varför inte börja där? 

Vad får en smart person laga för typ av rätter?
– Massor! Men man ska välja råvaror efter säsong. Just på  hösten passar rotfrukter perfekt.

Är kött uteslutet?
– Nej då, man får äta kött, men inte varje dag. Vi som bor i Sverige ska välja naturbeteskött eftersom de djuren betar fritt i naturlandskapen. I andra länder fungerar kanske andra typer av kött bättre. Men vegetariskt är ofta att föredra. 

Varför är du själv intresserad av det här?
– Jag har alltid älskat mat och är kock i grunden. Miljö har också alltid legat mig nära. Jag var till exempel aktiv miljöpartist när jag var yngre. Jag brinner verkligen för de här två ämnena och har hittat ett sätt att väva samman dem.
Om man inte ens klarar av att koka ett ägg får man komma då?
– Ja, absolut då gör jag en extrainsats och ger den personen lite mer stöd vid behov. Det här är inte svårt utan lätt, kul och lärorikt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!