Hörselskadade kritiserar Akademiska
Akademiska sjukhuset i Uppsala är inte tillgängligt för hörselskadade. Det hävdar Hörselskadades distrikt i Uppsala län som genomfört en kartläggning av tillgängligheten vid sjukhuset.
Senast 2010 ska hela det offentliga Sverige enligt lag vara tillgängligt för funktionshindrade. Men redan nu är det krav på att alla lokaler där allmänheten har tillträde ska vara tillgängliga för funktionshindrade - om hindren är enkla att avhjälpa.
Tre avdelningar
Kartläggningen genomfördes under 2006 och omfattar tre avdelningar och fyra mottagningar vid Akademiska sjukhuset. Undersökningen tog dels fasta på tillgången till hörseltekniska hjälpmedel, dels bemötandet av hörselskadade patienter.
Genom personliga besök från medlemmar från Hörselskadades distrikt i länet ställdes en rad frågor om tillgången på bland annat hörselteknisk utrustning.
Projektet syftar till att förbättra tillgängligheten för hörselskadade patienter inom såväl öppen som sluten vård.
Men för detta krävs, enligt föreningen, att all personal har kunskap om hörselskador och känner till hur hörselskadade bör bemötas. Både personal och patienter ska också känna till vilka tekniska hjälpmedel som finns att tillgå.
Kunskap saknar
Enligt undersökningen är Akademiska sjukhuset inte tillgängligt för hörselskadade. Personalen saknar kunskap på området och genomgående saknas hörseltekniska hjälpmedel.
- Personalen måste vara intresserad och få kunskap om de här frågorna. Det är en självklarhet att vi ska kunna delta i det som sägs. Om bara viljan finns går det att öka tillgängligheten vid sjukhuset, säger Rose-Marie Westerholm.
Fler slingor
Föreningen har nu tagit fram förslag på hur tillgängligheten kan förbättras vid sjukhuset. Det handlar bland annat om följande åtgärder: slinga i reception, patienttelefon, hjälpmedel för samtal mellan personal och patient, tv-slinga
i dagrum, slingor i samlingssalar samt nummerdisplay på alla mottagningar.
Eva Telne är biträdande sjukhusdirektör. Hon tycker det är bra att kartläggningen genomförts.
- Den är ett stöd för oss i vårt arbete att förbättra tillgängligheten. Naturligtvis hade vi varit glada om resultatet hade varit bättre. En del saker är ganska enkla att åtgärda, andra mer komplicerade. Då blir det en prioriteringsfråga.
Handlingsplan
Närmast ska ansvariga för lokalplaneringen vid sjukhuset studera rapporten. Därefter ska en handlingsplan upprättas, en plan som beräknas vara klar efter sommaren.
I Uppsala län finns cirka 40 000 hörselskadade. Ungefär hälften av dem har hörapparat. Mer än 60 procent är under 65 år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!