Hormonhalt viktig för hjärtsjuka

Halten i blodet av ett hormon som avspeglar hjärtats pumpförmåga har både på kort och längre sikt stor betydelse för prognosen för patienter som kommer till sjukhus med en liten hjärtinfarkt eller svår kärlkramp. Ju högre hormonhalten är, desto sämre är prognosen.

Uppsala2009-08-03 07:00
Det visar resultaten av en svensk studie, som publiceras i det senaste numret av den välrenommerade hjärttidskriften Journal of the American College of Cardiology.
- Våra resultat talar för att mätningar av halten av hormonet NT-proBNP i blodet både under och efter ett vårdtillfälle på grund av så kallad instabil kranskärlssjukdom kan ge ytterligare viktig information för beslut om vilken behandling patienten bör få., säger Kai Eggers, läkare vid Akademiska sjukhusets hjärtklinik och forskare vid Uppsala kliniska forskningscentrum. UCR.

Han är huvudansvarig för studien som bygger på uppgifter om nära 900 patienter som varit inlagda på sjukhus på grund av så kallad instabil kranskärlssjukdom. Med instabil kranskärlssjukdom menas kraftigt förvärrad kärlkramp eller en liten hjärtinfarkt. Instabil kranskärlssjukdom är i dag den allra vanligaste orsaken till att patienter läggs in på sjukhusens hjärtintensivavdelningar.
- Om patienter med instabil kranskärlssjukdom har höga blodfetter, högt blodsocker eller högt blodtryck vet vi hur man ska hantera detta för att förbättra prognosen. Men det är viktigt att försöka hitta även andra påverkbara riskindikatorer, som mer specifikt avspeglar hjärtfunktionen, säger Kai Eggers.

Några timmar efter det att patienterna i studien börjat få bröstsmärtor och lagts in på sjukhus togs blodprover för att mäta halten av flera olika ämnen som på olika sätt kan påverkas av en skada på hjärtat, bland annat hormonet NT-proBNP. Proverna upprepades vid efterkontroller sex veckor och ett halvår senare.

Under de fem år som patienterna nu följts hade 17 procent av dem minst en ny hjärtinfarkt och 9 procent dog.
När forskarna närmare undersökte blodproverna som patienterna lämnat och vilka som under uppföljningen hade nya hjärtinfarkter eller dog stack halten av hormonet NT-proBNP ut som särskilt viktig.
- I det akuta förloppet hade visserligen flera ämnen betydelse för prognosen, men på längre sikt var främst halten av NT-proBNP i blodet starkt kopplad till risken för hjärtinfarkt och död. Ju högre hormonhalt vid efterkontrollerna, desto sämre var prognosen, säger Kai Eggers.
Därför hoppas forskarna att prognosen för patienter med instabil kranskärlssjukdom och förhöjda NT-proBNP-värden kan förbättras till exempel med behandlingar som visats effektiva vid regelrätt hjärtsvikt.
- Detta måste dock visas i kontrollerade prövningar på patienter innan det är dags att börja använda NT-proBNP-mätning som rutin för att styra behandlingen i uppföljningen av patienter som vårdats för instabil kranskärlssjukdom, säger Kai Eggers.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!