Hormoner under graviditet kan påverka cancerrisk
Det finns ett tydligt samband mellan hur mycket moderkakan väger och en kvinnas risk att utveckla bröstcancer under åren efter graviditeten. Ju högre vikt moderkakan har, desto större är bröstcancerrisken.
—Våra resultat ger ett starkt stöd för antagandet att hormonpåverkan under graviditeten har betydelse för risken att utveckla bröstcancer i förhållandevis unga år, säger Sven Cnattingius, professor vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska Institutet i Stockholm och huvudansvarig för undersökningen.
Nära samband
Studien omfattar drygt 314 000 kvinnor som födde sitt första barn någon gång mellan 1982 och 1989 och sedan dess följts fram till år 2001. Under uppföljningstiden insjuknade 2 216 av dem i bröstcancer, i 95 procent av fallen innan de fyllt 50 år.
När forskarna gick igenom datoriserade uppgifter från kvinnornas förlossningsjournaler fann de ett nära samband mellan hur mycket moderkakan vägt och risken för att senare insjukna i bröstcancer.
I siffror innebär detta bland annat att bröstcancer var drygt en tredjedel vanligare bland kvinnor vars moderkaka vägt minst 700 gram när de fick sitt första barn än bland kvinnor vars moderkaka vägt mindre än 500 gram.
För kvinnor med en hög vikt på moderkakan både när de fick sitt första och andra barn var bröstcancerrisken fördubblad.
Majoriteten insjuknar ej
—Eftersom östrogen och flera andra hormoner under graviditeten framför allt produceras av moderkakan talar dessa samband för att höga doser av sådana hormoner kan bidra till utvecklingen av bröstcancer, säger Sven Cnattingius.
Samtidigt påpekar han att den överväldigande majoriteten av kvinnorna, även de med hög vikt på moderkakan, inte insjuknade i bröstcancer under åren efter graviditeten.
—Det är också viktigt att betona att vi endast kunde studera sambandet mellan vikt på moderkakan och risk för bröstcancer hos förhållandevis unga kvinnor. Vi har alltså inga hållpunkter för att samma samband också finns för bröstcancer efter klimakteriet, då majoriteten av alla bröstcancerfall inträffar, säger Sven Cnattingius.
Ytterligare studier krävs
Kan resultaten av den nya studien användas för att ge råd som skulle kunna minska risken för bröstcancer?
—Vi tror inte att våra resultat för närvarande kan vara av direkt klinisk nytta. Avsikten med studien var i första hand att granska hypotesen att hormonpåverkan under graviditeten påverkar bröstcancerrisken, säger Sven Cnattingius.
För att säkert veta om det är höga hormonnivåer som ligger bakom den ökade risken krävs ytterligare studier som direkt mäter hormonnivåer under graviditeten.
—Detta krävs också för att ta reda på vilka hormoner som är inblandade, säger Sven Cnattingius.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!