Hormon kan läka spritskador

Skador i hjärnan efter alkoholmissbruk kan gå att reparera. Det tror forskare vid Uppsala universitet som ska ta reda på om tillväxthormon stimulerar tillväxten av nervceller i hjärnan. Resultaten kan få stor betydelse för behandlingen av alkoholister.

Professor Fred Nyberg hyser gott hopp om att hjärnskadorna ska kunna repareras med hjälp av av tillväxthormoner.

Professor Fred Nyberg hyser gott hopp om att hjärnskadorna ska kunna repareras med hjälp av av tillväxthormoner.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2009-09-30 06:58
- Det här kan bli en väldigt stor upptäckt. Redan förra året fick vi uppmärksamhet för studier som visade resultat i den här riktningen, säger Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet.

Forskning har visat att långvarigt missbruk av alkohol förstör den del av hjärnan som har koppling till minnet och kognition, alltså förmåga att resonera, visa uppmärksamhet, etcetera.
Produktionen av nya nervceller hämmas. Skadan har setts som omöjlig att reparera, men enligt Fred Nyberg kan den slutsatsen vara fel.
Studier han gjort på nervceller från djur som under lång tid fått opiater, som morfin eller heroin, och samtidigt fått tillväxthormon har visat att produktionen av nervceller kommit i gång.
- Nu ska vi göra tester i större skala och på djur som utsatts för alkohol, en drog som många, många fler använder och skadas av, säger Fred Nyberg.

Steget till test på människa kan gå snabbt, om studierna blir tillförlitliga och visar goda resultat.
- Det kan handla om några år innan vi kan göra kliniska prövningar. Redan testar vi i ett samarbete med Akademiska sjukhuset tillväxthormon på en patient som på grund av smärta tagit opiater under många år. Resultaten ser lovande ut, säger Fred Nyberg.
Även motion och berikande miljöer tror forskarna kan ha gynnsamma effekter.
- En berikande miljö kan handla om att inte vistas i sterila sjukhusmiljöer, innanför stela fängelseväggar eller vara på platser där suget efter alkohol gör sig påmint. Miljöer nära naturen, med musik, eller andra saker som man uppfattar som positiva kan fungera stimulerande för nervcellsproduktionen, säger Fred Nyberg.

Det här skulle kunna få betydelse för hur exempelvis behandlingshem och annan vård av alkoholister utformas.
Studierna är en del i ett projekt där Fred Nyberg tillsammans med två kolleger från Uppsala universitet och forskare vid Karolinska institutet och i Helsingfors har fått 12 miljoner kronor under 6 år från Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap.
Fakta

Knappt 30 miljarder kronor, så stor var samhällets kostnad kopplad till alkoholanvändning under år 2002.

Det visar beräkningar från Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning vid Stockholms universitet.

Enligt centrumet drack svensken i genomsnitt 4,5 liter 100-procentig alkohol under första halvåret i år, viket är i princip samma nivå som under första halvåret i fjol.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!