Hopplöst läge för Uppsalas hemlösa
Den sista juni förlorar Uppsala kommun 40 platser för hemlösa vid ett stödboende på Kronåsen.Läget för bostadslösa försvåras ytterligare av att Uppsalahem i år halverar antalet lägenheter som går till socialförvaltningen. Situationen är värre än någonsin, säger Per Lyrevik vid Frälsningsarméns härbärge för hemlösa i Uppsala.
Ungefär 100 personer står i kö för ett bostadssocialt kontrakt hos Uppsala kommun och väntetiderna för en lägenhet är mycket långa.
— Jag kan inte påminna mig att läget varit så besvärlig sen jag började inom socialtjänsten på 1970-talet, säger Lennart Andersson, chef för socialförvaltningens individ- och familjeomsorg.
Tio platser
Sista utvägen för personer som står på gatan är natthärbärget Sagahemmet som drivs av Frälsningsarmén, men där finns bara tio platser.
— Ett par-tre gånger i månaden är det fullt och vi tvingas neka folk sängplats. De får bo hos kompisar, i bilar, i källare och liknande, säger Sagahemmets föreståndare Per Lyrevik. Ännu värre lär det bli när Kronåsen Campus stänger.
En färsk kartläggning visar att det finns 188 hemlösa i Uppsala kommun. Det är en minskning med ett tio-tal personer sen den senaste kartläggningen för knappt tre år sedan. Men mörkertalet är stort och siffrorna får betraktas som ungefärliga.
De hemlösa blir allt yngre. På tio år har snittåldern på Sagahemmets gäster sjunkit från 50 till 39 år.
Trappstegsmodell
Läget för de mest utsatta grupperna oroar länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet över socialtjänsten.
— Det finns en förtvivlan bland socialsekreterarna att de inte kan erbjuda boenden. Det leder till att människor tappar sin tilltro till socialtjänsten, säger Birgit Rengren Borgersen vid länsstyrelsen i Uppsala.
Länsstyrelsen skriver i sin årsrapport att bostadsbolagen numera har ett krasst företagsekonomiskt synsätt, vilket hindrar samhällets mest utsatta att få en egen bostad.
Uppsala kommun arbetar för att ta ett samlat grepp om problemet. En grupp med bland annat socialarbetare, Frälsningsarmén och Uppsalahem skissar på en så kallad trappstegsmodell. Den består av bland annat:
* Natthärbärge
* Lågtröskelboende med små krav på drogfrihet
* Träningslägenhet
* Utslussning i vanligt boende
Saknas lägenheter
Meningen är att de hemlösa, varav många är drogberoende, ska flyttas upp steg för steg beroende på bland annat motivation och drogfrihet.
Ett problem med modellen är den svåra bostadsbristen i Uppsala. De som tar sig uppför trappan kan få svårt att komma ut i normalt boende eftersom det saknas lägenheter, vilket då skapar proppar i systemet.
— Vi får kanske räkna med att ett antal personer blir kvar i boenden med sociala kontrakt under mycket lång tid, säger kommunalrådet Lena Hartwig (s).
— En lösning kan vara att kommunen köper in fler bostadsrätter än tidigare. Vi har utökat anslagen för det ändamålet och vi får se om vi behöver anslå ännu mer pengar.
Maj-Britt Andersson (kd) begärde i fullmäktige för snart tre år sedan att kommunen skulle ta fram en handlingsplan mot hemlöshet. Hon föreslog redan då en plan liknande den som nu är på gång. Den aktuella planen ska vara färdig senast till årsskiftet.
— Det går segt men frågan är komplex, framhåller Maj-Britt Andersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!