Årets Uppsala Health Summit närmar sig sitt slut och Tasangane Matika från Sydafrika sitter med sin rullväska i konserthuset och väntar på en taxi. Han representerar Södra Afrikas regionala program för tillgång till medicin och diagnostik. Nöjd och hoppfull säger han att mötet har bevisat att det är möjligt att komma på konkreta planer på hur antibiotikaresistensen kan bekämpas.
– Jag ska resa hem och starta en rörelse i Sydafrika, stödja forskningen och skaffa information, säger han.
Toppmötet har bland annat diskuterat förbättrad diagnostik och övervakning samt nya ekonomiska modeller.
– Man kan inte ha en modell där företag tjänar pengar på att sälja mycket antibiotika. Man behöver frikoppla försäljningen från vinsten för företagen, säger Thomas Tängdén, infektionsläkare, forskare och ordförande i programkommittén för Uppsala Health Summit.
En tänkbar ekonomisk modell är att exempelvis EU betalar en klumpsumma varje år för att få antibiotika, oberoende av hur mycket eller litet som används.
Thomas Tängdén är mycket nöjd med mötet där beslutsfattare, opinionsbildare och ledande experter deltagit.
– Dels har vi lyckats koppla ihop människor med varandra. Dels har vi fått dem att inte prata så mycket om problemen utan mer om konkreta lösningar, säger han.
Deltagarna har varit överens om att använda de aktörer som redan finns idag och inte skapa något nytt forskningsinstitut för att bekämpa antibiotikaresistens.
– Nu närmar sig det konkreta arbetet med var man ska satsa och vem som ska göra vad, säger Thomas Tängdén.
Vad mötet resulterat i är för tidigt att säga eftersom arbetsgruppernas diskussioner inte är sammanställda ännu. Men Thomas Tängdén kan berätta att ett förslag är att WHO skulle kunna göra en global inventering av ländernas behov och se över hur statliga medel ska fördelas.
– Det viktigaste är att vi börjat komma in på förslag på samarbeten, säger han.
Ett stort problem är att det i många länder går att köpa antibiotika utan recept. Hend Alhussieny från hälsoministeriet i Egypten konstaterar att det krävs en ökad medvetenhet hos allmänheten och internationellt samarbete. Hon ser också behovet av att sjukvården får information om att antibiotika inte ska överanvändas.
– Det var ett mycket intressant möte, säger hon.
Nu ska Hend Alhussieny passa på att se sig omkring i Uppsala innan hon återvänder hem. Hon hoppas få komma tillbaka och diskutera fler frågor.
Nästa år ska Uppsala Health Summit handla om mat och hälsa.