Hoppas listorna blir en ögonöppnare

Finns vi registrerade? Det undrar de romer i Uppsala som UNT träffar. Men framför allt väcker det en rädsla över vad man tänkt använda registren till.

Taito Grek. Sonia Rahman, Maria Huczko, Emilia Huczko.

Taito Grek. Sonia Rahman, Maria Huczko, Emilia Huczko.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2013-09-24 20:00

Att vara rom innebär att utsättas för diskriminering varje dag, säger de romer i Uppsala som UNT träffar. Att inte få komma vidare på anställningsintervjuer när man berättar att man har romsk bakgrund. Att folk på stan tittar snett på en. Att ständigt ha en väktare i ryggen när man går i Uppsalas affärer.

– Jag är född i Sverige och har bott hela livet här. Jag är svensk, men det känns inte som att andra ser mig som svensk, säger Sonia Rahman.
Vi träffar henne och andra deltagare i Romané Bucá, ett kommunalt arbetsmarknadsprojekt för romer, dagen efter avslöjandet om de olagliga register över romer som Skånepolisen upprättat. De har knappt kunnat tänka på eller prata om något annat sedan det blev känt.

– Man kan knappt tro att det händer! I Sverige i dag! ! Man tappar helt förtroendet för samhället. Det är en skam, säger Mikael Markowski.
– Och vad ska de med registren till? Det är små barn med i registren, vår framtid! Jag blir jätterädd, säger Maria Huczko. 

Ja, är det någon känsla mer än ilska som väckts hos Maria Huczko och de andra så är det rädsla. De olagliga registren får århundraden av förtryck av deras folk att hinna i kapp dem. De berättar om släktingar som registrerades under andra världskriget. Hundratusentals romer dog under förintelsen.

Och de undrar om de själva nu finns i något register.
– Vi vill ha ut listorna! säger Sonia Rahma.
Emilia Huczkos titel är romsk brobyggare och kulturinformatör och hon beskriver sin roll som ett slags bollplank för romer som försöker komma ut i arbetslivet. Nu oroar hon sig för vilka följder registreringen av romer kan få.
– Tänk om allt det vi jobbar för raseras. Risken är ju att många romer blir rädda och stänger in sig igen.

Senare under dagen ska de och andra romer i Uppsala samlas för att planera en demonstration på Stora Torget på torsdag kväll.
– Det får vara nog nu. Vi vill få det bättre än vad vi och våra föräldrar haft det, säger Sonia Rahman.

De säger att de önskar att något positivt kan komma ut av det här. Som att romernas vardag blir synlig.
– Jag hoppas att Sverige nu öppnar ögonen och inser att vi romer är diskriminerade, säger Emilia Huczko.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om