"Rena rama hönshuset" – mitt i stan

Bostadsrättsföreningen invid Islandsbron har skaffat hönshus och sommarhöns på gården. Men blir det inte skitigt, dammigt och högljutt?

Bostadsrättsföreningens "hönsgeneral", Robert Meng med "högsta hönset" Flora. Samt Tilda Pettersson, ess på att baka sockertårta med hönsens ägg.

Bostadsrättsföreningens "hönsgeneral", Robert Meng med "högsta hönset" Flora. Samt Tilda Pettersson, ess på att baka sockertårta med hönsens ägg.

Foto: Jeanina Santiago

Uppsala2024-05-25 07:30

Nyheten i korthet

  • Bostadsrättsföreningen Brf Örnen i Uppsala har fått godkänt från kommunen att hålla höns mitt i staden.
  • Hönsen, som tillhör de lugna raserna Brahma och Orpington, har gett mycket glädje och väckt intresse bland grannarna, utan att skapa några problem med damm, ljud, skadedjur eller hygien.
  • Föreningen delar på de 60-75 ägg som hönsen lägger varje månad, och medlemmar säger att det är "något speciellt" att kunna hämta nyvärpta ägg från sin egen innergård.

På en av Uppsalas mest centrala gator har Brf Örnen skapat ett hem för fjäderklädda damerna Agda, Flora och Tant Brun. De bor här på Östra Ågatan/Vretgränd i ett stort och rött hönshus, på en grönskande innergård bakom ett funkishus med lägenheter och restaurangen Bryggeriet Ångkvarn.

De robusta damerna går och pickar på marken och letar ivrigt efter smådelikatesser. Den som förväntar sig flaxande och högljudda höns som skapar moln av damm är fel ute.  Här är det grönt och rent, och dessutom lagom tyst.

undefined
Bostadsrättsföreningens "hönsgeneral", Robert Meng med "högsta hönset" Flora. Samt Tilda Pettersson, ess på att baka sockertårta med hönsens ägg.

– De tillhör de största och lugnaste hönsraserna. Vi ville ha höns som inte flaxar runt och som inte ger för mycket ljud, säger Tilda Pettersson, som bor i föreningen.

undefined
Agda och Flora tillhör rasen Brahma medan Tant Brun är Orpington.

Hönsen tillhör raserna Brahma och Orpington. Brahma är en stor, majestätisk ras med fjäderbeklädda fötter och ett lugnt temperament. Orpington är en annan stor ras, känd för sin runda form och mjuka fjäderdräkt. 

Men varför höns? 

– Min sambos bästa kompis bor i Hjorthagen i Stockholm, där deras bostadsrättsförening har haft hönshus ganska länge. Vi blev inspirerade av deras framgång, säger bostadsrättsföreningens "hönsgeneral", Robert Meng. 

undefined
Robert Meng har övertygat grannarna att skaffa höns, läst på i ämnet ett år och lärt sig alla regler för att kunna ta hem hönsen till staden.

Han har övertygat grannarna att skaffa höns, läst på i ämnet ett år och lärt sig alla regler för att kunna ta hem hönsen till staden.

En viktig detalj är att bostadsrättsföreningen har ansökt om tillstånd från miljöförvaltningen i Uppsala kommun – och fått godkänt.

undefined
Hönshuset hos Örnen. Så ser bostadsrättsföreningen Örnens innergård ut.

– När vi ansökte förra året ringde handläggaren mig. Hon skrattade i telefon och frågade: "Jaha, är det sant? Läser jag rätt adress? Är det på Östra Ågatan ni vill ha höns? För sådana förfrågningar får vi inte varje dag", säger Tilda.

Det visade sig att Agda, Flora och Tant Brun är de första registrerade bevingade medborgarna i Uppsala stad. 

undefined
Agda, Flora och Tant Brun uppskattas av grannarna för att de skapar gemenskap och glädje i föreningen, enligt Robert Meng.

Nu har föreningen haft hönsen i snart två månader. Hönsen har gett mycket glädje och väckt intresse i grannskapet.

– Och det är något speciellt med att kunna gå ut på gården och hämta nyvärpta ägg, säger Tilda.

undefined
"Det är något speciellt med att kunna gå ut på gården och hämta nyvärpta ägg", säger Tilda Pettersson.

Varje höna lägger mellan 20– 25 ägg per månad. Tillsammans lägger trion alltså ungefär 60 – 75 ägg per månad.

– Äggen delar vi på i huset så att alla får. Vi har 23 lägenheter, säger Robert.

undefined
Så idylliskt...Men hur ser de till att hönsen inte ställer till problem? Hönsgeneralen Robert Meng med Tilda Pettersson svarar på UNT:s frågor.

Under den soliga fredagen har Tilda bakat en mumsig sockerkaka med ägg från hönsen. Vi sitter vid ett bord på gården. Hönorna strosar runt på gräset.

Så idylliskt...Men hur ser ni till att de inte lockar till sig skadedjur?

– Vi har varit i kontakt med Anticimex för att få råd. Vi har också lagt stenar runt hönshuset för att upptäcka eventuella hål som skadedjur kan använda, säger Robert.

undefined
Sittpinnar gjorda av trä och placerade så att hönsen kan sitta bekvämt och känna sig trygga.

Hur undviker ni problem med lukt eller hygien?

– Vi städar hönshuset en gång i veckan, det tar ungefär 40 minuter. Vi byter ut halm och krattar. Gödslet gräver vi ner i våra egna rabatter och ger bort. Hö och sågspån lämnar vi på återvinningscentralen.

undefined
Hönsen äter det de behöver och kan inte överäta, vilket gör att foderautomaten är mycket praktisk.

Kan hönsen rymma? 

– Vi hade en höna som rymde i början, men efter att vi valde lugnare raser som inte kan flyga lika bra har vi inte haft några problem.

undefined
Hönshuset ligger vid kvarteret Örnen. "Men snart kanske byts kvarterets namn till Hönshuset," skämtar Robert Meng.

Har ni haft klagomål från grannar?

– Hönsen har inte stört grannarna alls!

Just då kommer en granne, Erik Bennbom, han som äger Bryggeriet Ångkvarn. Han vill bara hälsa på "damerna".  

– De är otroligt stimulerande. Att ha riktiga djur i närmiljö värmer, säger Erik Bennbom.                                     

undefined
"Att ha riktiga djur i närmiljö värmer," säger grannen Erik Bennbom.
Mår hönorna bra?

Hönor som lägger ägg regelbundet mår oftast bra. 

Varje höna lägger mellan 20-25 ägg per månad.

Lugna höns visar att de trivs i sin miljö.

Regelbunden städning av hönshuset och tillgång till en "sandbadkar" bidrar till deras välmående.

Hönsen behöver sittpinnar. 

Källa: Bostadsrättsföreningen Örnen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!