Hon vill uppmuntra till eget skapande

Malin-Theresé Nordmark har alltid varit intresserad av kläder men inte förrän efter gymnasiet, hon tog studenten vid Katedralskolan i Uppsala 2000, började hon själv sy. De idéer hon haft tidigare blev alla kvar i skissblocket.

Design in a bag.

Design in a bag.

Foto:

Uppsala2004-08-25 00:00
Lite mer konkret blev det när hon for till Barcelona för att studera spanska. Där började hon göra tryck på tröjor och väskor och när hon kom hem anmälde hon sig till en sykurs samt tog jobb i en tygaffär.
I våras blev hon klar med sin utbildning vid Tillskärarakademin i Göteborg och nu siktar hon på vidare studier vid någon av Sveriges designskolor.

En personlig protest
På Tillskärarakademin utgick hon från loppisfynd när hon gjorde sin examenskollektion. Den döpte hon till Stilla och det namnet tänker hon fortsätta att satsa på liksom Design in a bag som hon gör tillsammans med sin kurskamrat Majda Hrustic. Design in a bag kom till efter diskussioner om orättvisor och dåliga arbetsförhållanden inom konfektionsindustrin . Vad kan man göra för att protestera mot det på en personlig nivå?
Med Design in a bag gör man jobbet själv. Modebilden utanpå påsen skall ses som inspiration. Inuti finns färdigutklippta mönsterdelar med tillhörande arbetsbeskrivning och plaggskiss.
— Vi vill inte trycka på någon ett stereotypt ideal eller ett fast mått på hur man skall se ut eller vara.
— Vi vill uppmuntra folk att aktivt skapa själva. Plaggen finns därför i storlekar som man kan anpassa till egna genom olika knytfunktioner, säger Malin-Theresé Nordmark som lever som hon lär. Hon handlar på loppis och i secondhand-butiker och syr lika gärna en klänning av en gardin som ett gammalt tyg.

Positivt mottagande
Påsarna säljs redan i bort mot tio butiker och ingen påse är den andra lik. Samma modell används flera gånger men aldrig samma tyg.
— Det tog mer fart än vad vi trodde från början och vi har redan varit med i tidningen Elle. Alla verkar tycka att det är en bra och annorlunda idé. Lite bortskämda har vi nog blivit men det är inget som vi kan försörja oss på. Inte ännu i alla fall men fler och fler blir intresserade och nu har vi också fått beställningar från en butik som betalar oss direkt. Det mesta säljs annars på kommission i affärer som Designtorget, berättar Malin-Theresé Nordmark. Tankar finns redan på att utöka produktionen med en påse för killar och en med ekotyger. Själv postorderfan vill Malin-Theresé också kunna sälja påsar via en hemsida.
Fortsatt utbildning är nödvändig, tycker hon, samtidigt som hon är beredd att ha andra jobb vid sidan om bara hon får arbeta med kläder.
— Jag har så mycket inspiration och den måste få ta vägen någonstans.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om