Det anser Fanny Isaksson Lantto från Genusföreningen Uppsala universitet. Hon var med och startade föreningen i fjol. Som dess förste ordförande ville hon skapa ett forum där folk kan träffas, diskutera och lyfta genusfrågor, även utanför akademin.
Behovet visade sig vara stort. Genusföreningen växte från noll till 270 medlemmar år ett.
En av föreningens huvuduppgifter är att uppmärksamma maktförhållande både när det gäller kön, sexualitet, klass och etnicitet. Det sker genom föreläsningar, seminarier och sociala aktiviteter, berättar Fanny Isaksson Lantto. Bland annat har föreningen ordnat en alternativ gasque
– Vi gick ifrån den heteronormativa kultur som vanligtivs präglar tillställningarna. Vi hade inga klädkoder för män och kvinnor. Ingen etikett utan fria umgängesformer och egna sånger. Vi tycker det finns för mycket sexism i de vanliga nubbevisorna och sångerna. Små grejor som många inte lägger så mycket vikt vid men som upprätthåller traditionella könskonstruktioner.
Det framtida jämställdhetsarbetet tror Fanny Isaksson Lantto måste handla om att belysa de ojämlikheter som finns på ett brett plan, och på allvar börja diskutera varför vissa grupper missgynnas.
– Först då kan vi lyfta frågorna och göra något åt dem. Mannen är fortfarande norm och kvinnor missgynnas systematiskt. Det går inte att komma vidare om man inte inser det. Jag tycker inte man kan säga att man respekterar människors lika värde om man exempelvis konsekvent undervärderar kvinnor lönemässigt. Pengar är makt och har man lägre lön så har man mindre makt.
Råkar du själv ut för könsförtryck i vardagen?
– Ja, det finns mycket sexism och könsmönster i reklamen. Annars kan det handla om män som försöker tala över ens huvud ochger en klapp på axeln eller stöter på en fast man säger nej. Många försöker prata bort genusfrågor och feminism Män och kvinnor som delar upp sig och gör traditionella mans- och kvinnoaktiviteter.
Internationella kvinnodagen tycker hon är en viktig symbol.
– Men det är tråkigt att man ska lägga så mycket krut bara på den dagen. Man borde jobba för jämställdhet året runt, säger Fanny Isaksson Lantto.
Själv kommer hon att besöka några seminarier och manifestera på sociala medier mot låga kvinnolöner. Och så ska hon umgås med goda vänner och prata feminism och aktivism.
– För mig är varje dag en dag där man ska prata om kvinnans ställning i samhället, säger Fanny Isaksson Lantto.
Hon vill lyfta genusfrågan
"Mannen är fortfarande norm och kvinnan missgynnas systematiskt. Det måste man ha klart för sig för att komma vidare med jämställdhetsfrågorna."
Fanny Isaksson Lantto.
Foto: Hans E Ericson
PERSONLIGT
Namn: Fanny Isaksson Lantto
Ålder: 22 år
Kommer från: Södertälje
Gör: Har läst genusvetenskap, läser nu kandidatprogrammet för Freds- och utvecklingsstudier.
Är i dag vice ordförande i Uppsalas Genusförening.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!