Hon vill hjälpa andra att ta steget
För sjuksköterskan Emilie Tingström i Uppsala var det arbetet kring tsunamin i Thailand som fick henne att byta riktning. Nu vill hon som ambassadör för kvinnliga företagare hjälpa andra att våga ta steget.
Med företaget Grindstolpen - en avskeds- och begravningstjänst försöker Emilie Tingström med nya idéer slå sig in på en konservativ marknad.
Foto: Annika af Klercker
- Det var självklart för mig att ställa upp. Jag vill vara en förebild och dela med mig, få andra att tro på sig själva och våga släppa loss.
- Men det finns också vinster för mig som ensamföretagare. Jag får träffa likasinnade och börja bygga upp ett nätverk, säger Emilie Tingström.
I Thailand efter julen 2004 härskade döden och kaos. Men det var inte raderna med döda kroppar som var det allra jobbigaste.
- Jag mötte anhöriga som var som förlamade av skräck. Det var oerhört svårt, mycket gråt och mycket rädsla. Det är så många som är så rädda för döden.
Sjuksköterskan Emilie Tingström upptäckte att hon hade andra anlag än att laga trasiga kroppar.
- Jag är inte rädd för att prata om döden. Och det finns ett enormt behov av att tala om den i samhället. Vi har skapat en sådan distans till döden att den blivit onaturlig. Och när vi drabbas, vilket vi alla gör förr eller senare, blir det så svårt för oss.
Väl hemma i Sverige såg hon att marknaden för begravningstjänster var upplagd för att i mesta mån dölja vad det egentligen handlade om, döden.
- Vi får inte konfronteras med den döde annat än kanske i den röriga sjukhusmiljön. Sorgen bäddas in och det är ofta först vid begravningen som den bara väller in över oss. Då kan vi inte ta emot den och vi riskerar en lång och svår sorgeprocess.
Emilie Tingström ville annorlunda. I september 2006 startade hon Grindstolpen - en avskeds- och begravningstjänst. Affärsidén har hela tiden varit samtal om och kring den döde.
- Vi träffas och pratar först, minst i två timmar. Det handlar om att få älta, om och om igen, om det som har hänt.
- Sedan får man också se och känna på den döde. Och, om man vill, vara med och göra i ordning i kistan, fixa och kanske lägga ned saker. Jag rekommenderar också att man är tidigt i kyrkan och liksom lodar in lokalen, en ganska obekant miljö för många. Och att man är med och arrangerar blommor, tänder ljus och så vidare.
- Många har berättat efteråt att det känts som en stor lättnad sedan när det dags för det definitiva avskedet.
Hon var inte helt oerfaren som företagare när hon började. Efter att tidigare ha drivit flera lantbruk, i Uppland och på Gotland, visste hon lite om vad hon gav sig in på.
- Men jag har naturligtvis fått lära mig en ny bransch, med pappershanteringen och allt runt omkring. Sedan har jag prövat mig fram steg för steg. Det har också varit viktigt att ha lite fingertoppskänsla, vara medveten om att mitt sätt att se på saken inte passar alla.
- Det har tagit tid att komma i gång och bli accepterad. Jag verkar i en konservativ bransch. Grundförutsättningen är också att jag försöker sälja en tjänst som ingen vill köpa. Det gör själva företagandet, att nå ut med sitt budskap, annorlunda.
Som ambassadör kommer hon att verka i Uppsala län, var med på träffar och hålla föreläsningar. Tipset till dem som kommer och själva vill starta företag är framför allt:
- Man måste tro på sig själv och på sin idé. Det är det viktigaste i längden, säger Emilie Tingström.
Fakta:
Ambassadörerna arbetar på frivillig basis och representerar olika åldrar, branscher och företag. Projektet ska pågå till och med 2009. Statliga Nutek håller i trådarna och har även skött urvalsprocessen.
Uppsala län har hållit sig mycket väl framme och 49 ambassadörer i länet har utsetts. Det är nästan dubbelt så många som kan förväntas med hänsyn till folkmängden.
Ambassadörerna arbetar på frivillig basis och representerar olika åldrar, branscher och företag. Projektet ska pågå till och med 2009. Statliga Nutek håller i trådarna och har även skött urvalsprocessen.
Uppsala län har hållit sig mycket väl framme och 49 ambassadörer i länet har utsetts. Det är nästan dubbelt så många som kan förväntas med hänsyn till folkmängden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!