Resan till baslägret för tre år sedan var en utmaning i sig. Men när hon ändå var där ville Lena Ramfelt besöka en skola i Nepal för att se hur lärare och elever jobbade där.
– Som lärare och förälder vill jag förstå barn, och det är ett stort intresse för mig att få barn och ungdomar att förstå varandra bättre, säger hon.
– Jag vet hur det låter, men det är en sådan där vision som jag har, fyller hon i.
Engagerade andra
Före resan tog hon kontakt med rektorn på ACME Acadamy i Nepals huvudstad Katmandu, som välkomnade hennes besök. Snabbt inspirerade hon också andra i Sigtuna att hjälpa till. Bland annat leksaksaffären Barnens handelsbod, som skänkte tuschpennor och barn i S:t Per skola fick skriva brev till barnen i Nepal och berätta om Sverige. Thai airways gick sedan med på att flyga över insamlingen gratis och totalt fick Lena Ramfelt 17 kilo material med sig till skolan.
Viktigt att jobba ihop
Så föddes Make a kid smile foundation, som är en stiftelse som delar ut stipendier till barn för att de ska få en utbildning. Men Lena Ramfelt poängterar att den kanske allra viktigaste delen av att ha stiftelsen är att kunna bygga en plattform så att skolor i världen ska kunna jobba ihop. Denna plattform heter Global budddy schools (Uppdaterad 21 april klockan 09.30). Skolor runt om i världen kan ansöka om att bli en Global buddy school och på så sätt ha kontakt med andra skolor. Just nu utvecklas ett projekt för att skolorna ska samla och jobba med skräp.
– Det är så himla lätt att jobba med skräp, det finns ju överallt i världen. Hur ser skräp ut i Nepal? Vad gör man av skräpet i USA? Vilken sorts skräp finns i Sverige? Barn kan lära sig massor bara av att brevväxla eller skicka bilder på vad de gör av skräpet, säger Lena Ramfelt entusiastiskt.
Nå ut till ännu fler
Som stiftelse delar Make a kid smile åtta stipendier per år till skolan ACME i Nepal. Men med Global buddy schools har man möjlighet att nå ut till ännu fler. Men samtidigt som stiftelsen är tacksam för donationer, betonar Lena Ramfelt vikten av att inte få in för mycket pengar heller. Hon menar att man då inte kan förvalta pengarna på rätt sätt. Det viktigaste är att så många skolor som möjligt ansöker om att bli Global buddy school, då blir det lättare att be om pengar.
På ännu en expedition
Den 24 april lämnar Lena Ramfelt Sigtuna för ännu en resa till Mount Everest. Hon kommer att delta i den expedition som leds av Sigtunabon Olov Holst som Sigtunabygden tidigare berättat om.
Men hennes mål är inte att nå bergstoppen utan Hillary school, en grundskola som ligger på väg till baslägret. Inför detta har Lena Ramfelt samlat plastklossar, lärarmaterial och brev från elever i S:t Per skolan.
- Det svåraste med att nå ut till människor är att det finns så mycket annat som händer i världen. Det här är ingen omedelbar katastrof, det skapar inga rubriker. Men Nepal är en av världens fattigaste länder. Det viktigaste som finns är ju barn och lärande men där har alla inte möjlighet att gå i skolan, säger Lena Ramfelt.