Hon välkomnar livstidsdomen: "Vi flyttar inte härifrån"

Bomben finns där som en påminnelse varje dag för Gunilla Sandén och hennes man. Men någon flytt från Fullerö blir det inte.
– De här människorna ska inte skrämma bort oss, säger Gunilla Sandén.

Gunilla Sandén välkomnar livstidsdomen efter sprängningen i Fullerö. Hon förklarar också: "Vi flyttar inte härifrån"

Gunilla Sandén välkomnar livstidsdomen efter sprängningen i Fullerö. Hon förklarar också: "Vi flyttar inte härifrån"

Foto: Klara Nyth Stålberg

Uppsala2024-11-15 16:37

Paret Sandén bor cirka 15 meter från de båda hus där bomben exploderade. De är två av drygt 180 målsäganden i rättsprocessen.

– Klart att vi vaknade av smällen den där morgonen, säger Gunilla Sandén till UNT.

undefined
Huset till höger och det i mitten har byggts upp på nytt efter bombendådet i Fullerö.

Medan vi sitter ner i köket och pratar om bombdådet för ett drygt år sedan kommer domen från tingsrätten där bombmannen dömts till livstids fängelse.

– Det är rimligt då det var han som tände eld på dynamiten och gjorde så att det smällde och orsakade flickans död. Jag vet att bombmannen har skyllt på att de var andra som låg bakom, men man har ett eget ansvar som människa också, säger Gunilla Sandén.

Hon berättar att hon trots allt kan sova ganska bra.

– Det är sällan jag vaknar av mardrömmar på nätterna. Däremot har det varit stökigt med hantverkare som varit här och fixat med både badrummen och hallen som skadades av explosionen, förklarar hon. 

undefined
Tillvaron har påverkats på olika sätt för Gunilla Sandén och hunden Baloo. För tillfället håller hantverkare på att renovera och laga alla skador efter sprängningen.

Flera boende på Böljemolnsvägen har redan flyttat och andra har lagt ut sina hus till försäljning hos fastighetsmäklare.

– Ingen ska skrämma mig och min man att flytta. Vi trivs här med naturen och närheten till Uppsala och arbetet. Jag förstår dock att barnfamiljer kan känna en annan oro och välja att flytta härifrån, fortsätter hon.

En annan boende, som vill vara anonym, konstaterar:

– Domen öppnar upp för skadeståndsfrågan för oss och alla andra. Det har varit ett enormt lidande och vi vill ha någon form av ersättning. Men pengarna kan ändå inte kompensera lidandet och smärtan.

En man som bor i ett av grannhusen berättar att han fortfarande, över ett år senare, har problem med sömnen.

– Jag vaknar varje natt vid den tiden när bomben exploderade, säger han.

Natten när det inträffade kommer han aldrig glömma.

– Jag vaknade av smällen. Alla tavlorna ramlade ned. Jag sprang in till dotterns rum och kollade att hon var okej, sedan kollade jag hustrun.

Målsägandebiträdet Marcus Granelli, som tillsammans med Marcus Lodin företräder omkring 80 drabbade boende i området, är nöjd med domen.

– Den är inte oväntad men viktig för dem som vi företräder. Nu kan vi så småningom gå vidare med skadeståndsanspråk för kränkning, sveda och värk för de drabbade, säger Marcus Granelli.

Den kommande skadeståndsprocessen kommer att drivas som ett tvistemål i tingsrätten.

– De begärda skadestånden ligger på mellan 20 000 och 40 000 kronor per person, bland annat beroende på hur nära platsen för explosionen man bor, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!