Den är inte helt lätt att upptäcka, Linnés Kammare som butiken och kaféet heter. Skylten sitter precis efter den oplogade avfarten upp till vackra Wallhofs Säteri i Jumkil, cirka 14 kilometer nordväst om Uppsala. Nya skyltar är beställda, försäkrar Kerstin Landström, när hon bjuder in till sin nyöppnade kulturoas.
Den 120 kvadratmeter stora butikslokalen, som tidigare tjänat som ateljé och dessförinnan ladugård, är imponerande och skimrar invändigt vit som snön utanför. Här säljer Kerstin Landström sina filtar, mattor och smycken tillsammans med annat konsthantverk och kläder sedan en dryg månad tillbaka.
– Hittills har det gått jättebra, helt klart över förväntan, säger hon. Men först om ett år kan jag säga hur det egentligen har gått.
När hon i våras av säteriets nya ägare blev tillfrågad om hon ville hyra den gamla ladan kunde hon inte säga nej. Sedan 1963 har hon tillbringat varje sommar i trakten, och under 25 års tid hade hon drömt om att öppna en butik med ett kafé ute på landet.
– Jag skötte kalvar och hönor som barn och lärde mig att köra traktor och mjölka kor. Somrarna på landet har inspirerat mig enormt mycket och mina mönster består ofta av djur, säger hon.
Namnet Linnés Kammare kommer av att den store vetenskapsmannen periodvis bodde på Wallhofs Säteri. Kerstin Landström har dessutom hämtat inspiration från hans trädgårdar i sina grafiska växtmönster, berättar hon.
1500-talskonstnären Albertus Pictor, vars kyrkomålningar legat till grund för motivet på Kerstin Landströms storsäljande Albertusfiltar, har också dekorerat många kyrkor i Jumkilsområdet.
– Allt föll på plats på något sätt. Men det är en jättesatsning. Hyran är inte gratis, så det är lite läskigt. Jag som har varit i branschen länge vet att ingenting säljer sig självt. Man måste tala om att man finns.
Att hennes filtar numera säljs över hela världen skapar dock en trygg grund att stå på, säger hon.
– Det skulle ha varit svårt att öppna en sådan här butik och förvänta sig en heltidslön direkt.
Vid sidan om försäljning och kaféverksamhet är nästa år fullbokat med utställningar, kurser och events av olika slag. Kerstin Landström hoppas att Linnés Kammare ska bli ett utflyktsmål för upplänningarna. Att hon känner starkt för Jumkil och Vallhov går inte att ta miste på.
– Omgivningen här och lokalen är helt fantastisk. Folk kommer hit och kan stanna i två timmar.
Hon vågade starta egen butik på landet
Efter 30 år som konsthantverkare dök chansen upp för formgivaren Kerstin Landström. I en gammal ladugård i Jumkil har hon nu hittat ett hem för sina egendesignade textilier och smycken.
Kerstin Landström har öppnat eget i Wallhofs Säteri Jumkil Bälinge
Foto: Tomas Lundin
FAKTA
Konstnär med många bollar i luften
Linnés Kammare öppnade i november 2012 och drivs av formgivaren och inredaren Kerstin Landström. Hon har varit verksam i sitt företag Tyg & otyg sedan drygt 20 år tillbaka, och medlem i konstnärskooperativet Öster om ån
i 15 år. Kerstin Landström driver också TUVA förlag sedan 2005 tillsammans med fotografen Lasse Modin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!