Hon tog OS-silver i USA

Skyttedrottning och tv-kändis. Lina Moberg kom hem från Special Olympics i Los Angeles med en silvermedalj runt halsen och syns på måndagar i "Heja Sverige" i TV4.

Silvermedaljör. När Lina Moberg kom hem från Los Angeles blev hon firad på jobbet. Jobbarkompisarna följer också varje avsnitt av "Heja Sverige".

Silvermedaljör. När Lina Moberg kom hem från Los Angeles blev hon firad på jobbet. Jobbarkompisarna följer också varje avsnitt av "Heja Sverige".

Foto: Pär Fredin

Uppsala2015-09-29 12:37

– Har du sett?

Lina Moberg har tagit med sig silvermedaljen till innebandyträningen på Fyrishov. Nu visar hon den för ledaren Victor Andersson.

– Snygg! tycker han.

Klockan på väggen visar några minuter i fem. Lina Moberg plockar fram innebandyklubban ur fodralet och tar av sig överdragskläderna. I hallen hörs redan gnissel från gympaskor och dunket från bollar som far in i sargen.

– Ludde och Fredrik spelar i mitt fotbollslag också, säger hon och pekar på några av killarna på plan.

Innebandyn på tisdagar är nämligen bara en av alla träningar i en vanlig vecka i Lina Mobergs liv. Hon spelar även basket, och fotboll med både ett Korpenlag i Uppsala och Norrtäljeklubben Roslagen SOL.

– Jag är lite av ett sportfreak, konstaterar hon.

Fotboll är favoritsporten sedan Lina Moberg i tonåren smittades av sin brors och pappas stora intresse. Det berättar hon när vi ses på hennes jobb, Opalens förskola i Stenhagen.

När jag kommer dit sitter hon på en bänk i solen och läser ur en bilderbok för två av barnen. Men en kollega dyker snabbt upp för att ta över och Lina Moberg tar med mig in i personalrummet.

Medan hon sätter på tevatten får jag veta att det inte är första gången media är här på besök. För några månader sedan kom ett tv-team från Nordisk Film TV och ställde frågor om hennes jobb, intressen och fotbollsspelande.

Produktionsbolaget följde den 93 personer starka svenska truppen inför och under Special Olympics World Games i Los Angeles, en tävling som samlar idrottare med utvecklingsstörning från hela världen.

Resultatet blev serien "Heja Sverige" som just nu sänds på TV4.

– I början var det väldigt nervöst med tv-kamerorna, men man vande sig efter ett tag, säger Lina Moberg.

Hon har sett de tre program som visats hittills. I det första är hon med och grattar kompisen Emra, en av seriens huvudpersoner, på hans födelsedag. Tittarna får se henne och gänget från Roslagen SOL överraska honom på hans jobb och tillsammans vara med på en träning med Emras favoritlag Djurgården i Stockholm.

– Han fick lägga straffar på deras målvakt och var jätteglad efteråt. Vi andra tittade mest på, men jag passade på att få en autograf från Kevin Walker, säger Lina Moberg.

Att se sig själv på tv känns ovant. En gång bad tv-teamet Lina Moberg att läsa högt ur sin resedagbok som hon skrev under sina två veckor på den amerikanska västkusten. Nu väntar hon spänt på hur det ska se ut i programmet.

– Vi får se hur mycket de tar med. Jag hoppas att de klipper så att det blir bra, säger hon.

"Kan det vara så att #HejaSverige är det bästa som hänt tv-Sverige på många år?" skriver en tittare om programmet på Twitter. Andra beskriver hur serien gör dem varma i hjärtat.

Också FUB, Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, har berömt programmet för att det ger idrottarna utrymme på bästa sändningstid.

– Det är bra att uppmärksamma att alla kan vara med och idrotta oavsett om man har något handikapp eller inte. Jag tror att det kan lyfta sporten till högre nivåer och att folk lägger märke till de här idrotterna lite mer, säger Lina Moberg.

På hennes ljusblå luvtröja syns loggan för ”Kim Källström Trophy”, en del av Gothia cup. I somras innebar matcherna i Göteborg en extra nerv för Lina Moberg. Vid sidan av planen stod de som tog ut landslaget till Special Olympics. Den som presterade bra kunde få chansen att spela i mästerskapen.

Före en match är Lina Moberg ofta rejält nervös. Då brukar hon lyssna på musik eller titta på fotbollsklipp på Youtube, ofta med Barcelonas Lionel Messi. En annan förebild är Alexis Sánchez i Arsenal.

– Han gör mest mål och kämpar bra för laget, säger Lina Moberg.

Ganska mycket låter det som henne själv, när hon beskriver sina starka sidor på plan.

– Jag försöker vara positiv och hjälpa andra. Om någon gör något misstag brukar jag försöka muntra upp dem, säger hon.

Kanske gjorde just de egenskaperna att hon blev både uttagen och utsedd till lagkapten i landslaget. Och under turneringen i Los Angeles blev hon skyttedrottning i det svenska fotbollslandslaget.

– Första gången vi mötte Polen råkade jag göra fyra av fem mål. Så till nästa match hade de läst på och punktmarkerade mig nästan hela tiden. Men då kunde en annan tjej i laget göra mål istället och vi vann med 3-0, säger Lina Moberg.

Special Olympics avgörs genom ett seriespel där lagen delas upp i olika nivågrupper. Därefter möter alla lag i gruppen varandra två gånger. Det svenska damlaget förlorade bägge matcherna mot Costa Rica men vann de två mot Polen.

– Vi visste att vi hade chansen att ta silver om vi vann andra matchen mot Polen. Det var efter den matchen som vi kände "yes vi fixar det". Man blir så himla glad, säger Lina Moberg.

Tidigare har hon provat att spela med ett "vanligt" lag i division 5. Men där fick hon mest sitta på bänken och bytte istället till ett Uppsala handikappidrott och Roslagen Special Olympics.

– Det är fotbollslag för alla. Jag har ju inget direkt handikapp men jag får vara med ändå. Jag är för tidigt född, det är det enda, säger hon.

Lina Moberg föddes i vecka 25. Det har gjort att hon kan ha svårt att koncentrera sig i stora grupper. I grundskolan hade hon det kämpigt med matten och nu är hon på Linnéskolan två dagar i veckan för att läsa upp ämnet.

– Med en mindre grupp och när man får tid på sig så går det bra, säger hon.

"Det var mycket grönska i USA, vackra blommor i olika färger och svajande palmer, som ett vykort fast på riktigt". Så skriver Lina Moberg i sin resedagbok från vistelsen i Los Angeles. På sin Facebooksida och blogg berättar hon ofta om sitt eget fotbollsspelande eller kommenterar andra matcher.

Det blir ofta att hon ser ett par stycken varje helg. Hon är ett stort Arsenalfan och har varit och sett lagetnär de fortfarande spelade på sin gamla hemmaplan i Highbury i London. Laget har hon tyckt om länge.

– De hade så snygga tröjor och så gillade jag Fredrik Ljungberg när han spelade, säger Lina Moberg.

På invigningen av Special Olympis talade USA:s första dam Michelle Obama. President Barack Obama var med på videolänk och de 7000 idrottarna från 170 länder fick tåga in på arenan med sina landslagstrupper.

– Allt var så stort och häftigt. Det var mäktigt att få vara med om det, säger Lina Moberg.

Min bästa söndag Personligt/Lina Moberg

Morgon

Jag går upp vid nio och äter någon schysst frukost. Jag brukar dricka oboy och ett par goda mackor, jag är inte så hungrig på morgonen.

Förmiddag

En bra söndag är det fint väder och jag lägger mig och solar, antingen på min balkong eller på min pappas uteplats. Jag älskar att sola, kanske läser jag en bok eller så tar jag det bara lugnt.

Lunch

Klockan tolv äter jag lunch. Pizza tycker jag väldigt mycket om så det får det bli. Sedan vill jag träffa min mammas lilla hundvalp. Jag busar, leker och gosar med henne.

Eftermiddag

På eftermiddagen spelar Arsenal match och vinner, det skulle vara perfekt. Helst mot Chelsea och gärna med 5-0. Jag kollar på matchen om jag vågar, jag brukar vara så nervös men försöker titta emellanåt.

Kväll

Då sätter jag på någon schysst film, de flesta Beckfilmerna är bra. Sedan går jag och lägger mig vid tio.

Aktuell: Tog silver i fotboll vid Special Olympics i Los Angeles i juli. Är med i serien "Heja Sverige" på TV4.

Ålder: 31 år.

Gör: Jobbar på Opalens förskola i Stenhagen.

Bor: En etta i Luthagen i Uppsala.

Familj: Mamma, pappa, storebror.

Intressen: Fotboll och att vara med familj och vänner.

Förebild: Leo Messi och Astrid Lindgren.

Äter helst: Pizza.

Lyssnar på: Darin, Ulrik Munther.

Läste senast: Millennium-böckerna.

Tittar helst på: Fotboll och tv-serien "Vänner".

Pryl jag inte klarar mig utan: Mobilen.

Får mig att skratta: När barnen på min förskola är spontana och härliga och säger precis vad de tycker.

Ogillar: Alla slags orättvisor.

Gör mig glad: När favoritlaget gör mål och när man umgås med vänner och familj.

Gör mig ledsen: När barn far illa.

Drömmer om: Resor till spännande länder.

Bästa fotbollsspelaren genom tiderna enligt mig: Leo Messi.

Blogg: linasfotboll.blogspot.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!