Hon tävlade i hundfrisering

Jennifer Schmidt, ägare av Hundsalong Europa i Uppsala, tävlade för Sverige i VM i hundfrisering i helgen.

Foto:

Uppsala2015-10-29 12:13

Hur går ett världsmästerskap i hundfrisering till?

– Vi var 20 länder som tävlade i Italien och i år var första gången som Sverige ställde upp med ett lag. Under två till två och en halv timme ska du göra en klippning på den rasen du tävlar med. Hela tiden går domarna runt och bedömer både din klippteknik och hur du bemöter hunden. Sedan räknas hela lagets poäng ihop.

Hur såg frisyrerna ut?

– Alla länder har sin egen stil. När du ser tio olika bichon frisé ser du tio helt olika klippningar på VM. Sveriges stil brukar vara extrem, men i år var Italien värre. Deras stil var nästan som karikatyr, och inte rasenlig. Till exempel för en bichon frisé innebär ett rasenligt klipp ett mjukt och vänligt uttryck i ansiktet, men Italien gick på en hård stil i år. Och vann ändå.

Varför behövs hundfrisering?

– För att hundarna måste ha hjälp med hur människorna har avlat fram dem. Långhårsraser som till exempel shi-tzu behöver oftast hjälp med tovor och klippning. För att kunna se och göra andra saker. De måste klippas för att må bra.

Är framtiden ljus för hundfrisering i Sverige?

– Sverige är stenåldern jämfört med USA. Det som är tråkigt idag är att det inte finns någon officiell utbildning med certifierare i Sverige. Därför finns det väldigt många oerfarna hundfrisörer. Jag fick utbilda mig i USA. Men det är på gång med en utbildning här i Sverige, för intresset för branschen är explosionsartat just nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om