Hundratals döda rovdjur i Uppsala

Varje år skjuts hundratals rovdjur i Sverige. Men vad händer med dem sedan? Äts de upp? Nej, alla skickas faktiskt till Uppsala – förutom ett undantag.

Emma Höök mäter en varg som skjutits efter att den ska ha bitit ett tamdjur. Mätningen görs när vargen är påklädd, alltså har pälsen kvar.

Emma Höök mäter en varg som skjutits efter att den ska ha bitit ett tamdjur. Mätningen görs när vargen är påklädd, alltså har pälsen kvar.

Foto: Nicklas Kihlberg

Uppsala2025-01-26 05:00

Ett vanligt år dödas ungefär 40 järvar, 200 lodjur och 70 vargar i Sverige. Majoriteten skjuts av jägare under licens-, kvot- eller skyddsjakt.

Hur många djur som får eller ska skjutas bestäms av staten.

– Alla rovdjur som skjuts under licensjakt ska komma in till oss, säger Emma Höök, rovdjursbiolog på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala.

undefined
Emma Höök är rovdjursbiolog på SVA. Hon beskriver sitt jobb lite som att vara detektiv.

Just den här dagen ligger två vargar på borden i obduktionssalen, en har skjutits under jakten och en har skjutits på grund av att den ska ha bitit ett tamdjur. Dagen innan obducerades den varg som sköts förra helgen i Hebytrakten. Den vargen ska ha attackerat en jakthund och var drabbad av skabb.

undefined
Enligt Emma Höök är det viktigt att ta prover även på friska djur så man håller koll på hälsoläget i populationen.

Att undersöka, både friska och sjuka djur, är viktigt för att hålla koll på hälsoläget i rovdjurspopulationerna. 

– Vi tar prover till vår egen biobank och till Naturhistoriska riksmuseets miljöprovbank. Det är som att vara lite detektiv, att försöka förstå vad man har framför sig. Det är ett väldigt intressant jobb,, säger Emma Höök.

undefined
Bilden visar ett troligt utgångshål på en varg som skjutits under licensjakten.

Den som skjutit djuret kan, beroende på art, be om att få tillbaka djurets kranium.

– Vissa djur vill Naturhistoriska riksmuseet ha till sina samlingar, men annars eldar vi upp kropparna i vårt förbränningsugn, säger Emma Höök.

undefined
Emma Höök mäter bland annat vargens halsmått.

Under ett år skjuts även runt 550 björnar i Sverige, men alla björnar skickas inte till Uppsala.

– Där tas prover i fält av länsstyrelsens personal, som sedan skickar in proverna till oss. Skytten behåller ofta björnen för att konsumera.

undefined
I obduktionssalen på SVA hantereas varje år hundratals djur.
undefined
Till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala skickas i princip alla rovdjur som dödas i Sverige.
undefined
Arbetet på SVA följer i stort jaktsäsongen. I början av året är det vargjakt och då hanteras vargar här på löpande band.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om