Hon stöttar i krisen: "Coronaisoleringen ökar ångesten"

Isolering, oro och risken för smitta kan bli extra jobbig för den som redan lever med psykisk ohälsa. "Många har väldig oro och ångest", säger Ylva Larsson, ambassadör för Hjärnkoll i Uppsala län.

"Vi behöver varandra, allihop därute", säger Ylva Larsson.

"Vi behöver varandra, allihop därute", säger Ylva Larsson.

Foto: Emma Åhman

Uppsala2020-05-09 07:30

Genom sitt engagemang i riksförbundet Hjärnkoll, som jobbar för ökad öppenhet kring psykisk ohälsa, och i andra forum har Ylva Larsson kommit i kontakt med flera som i coronakrisen får tampas med stark oro.

Att behöva vara mer hemma, i ensamhet, ger mer tid till tankar och grubblerier.

– Många som redan har en väldig oro och ångest och får ännu mer oro över att folk omkring en ska dö, att de själva drabbas, att vara smittad eller smitta andra, beskriver hon.

För hennes egen del är corona i sig ingen stor oro. Däremot märks krisen av på annat sätt. Hon lever själv med psykisk ohälsa och boendestödet som hon normalt får två gånger i veckan har inte kunnat komma som vanligt på grund av sjukdom. 

De är annars ett viktigt stöd för att få vardagsgöromål som att städa och handla att fungera. På grund av en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning kan det vara svårt att få gjort helt på egen hand.

– Sen har jag en bipolär diagnos. Jag är väldigt impulsiv och shoppar och far, så boendestödet hjälper mig också med en budget. Annars köper jag allt möjligt som jag inte behöver. Jag har inte behövt hamstra toapapper för det gör jag i vanliga fall, säger Ylva Larsson med ett skratt.

Människor behöver ofta rutiner för att må bra, konstaterar hon. Att till exempel inte längre kunna gå till jobbet blir en stor omställning.

– Man faller ganska fort, fortare än man är medveten om tror jag. Vi behöver ha en uppgift och ett sammanhang i tillvaron, säger hon.

Själv är Ylva Larsson sjukskriven men har en sysselsättning på Stadsmissionen. När hon nu har fått vara hemma därifrån, också på grund av sjukdom, frestar det på. Att bara vara inom hemmets fyra väggar påminner om allt hon borde göra. När det ändå inte blir av växer ångesten.

– Till slut drar jag täcket över huvudet och blir liggande. Det är inte för att jag är slö utan isoleringen gör att jag tappar det. Vi behöver varandra, allihop därute, säger hon.

Hon försöker ofta prata om något annat som ett sätt att stötta dem som vänder sig till henne med oro eller ångest.

– Jag kan inte ge några expertråd om corona utan jag försöker leda bort oron. Man kan prata om musik eller ett husdjur till exempel, man snappar ofta snabbt upp något att rikta in sig på. Då tror jag att personen kanske känner ett lugn i kroppen ett tag i alla fall, säger hon.

Här finns stöd att få

Det finns hjälp att få om du eller någon i din närhet mår dåligt. Är det akut – ring 112.

Sjukvårdsrådgivning: 1177.

Mind äldrelinjen (vardagar 7-19, helger 10-16): 020 22 22 33

Mind självmordslinjen (06-24): 90 101 eller chatt.

Röda korsets stödtelefon under coronakrisen (vardagar 12-16): 0771 900 800

Jourhavande medmänniska (21-06): 08 702 16 80 eller chatt.

Jourhavande präst (17-08): Nås via 112 eller chatt.

Barnens rätt i samhället, Bris (vardagar 9-12 och 14-12, helger 14-21): 116 111 eller chatt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!